Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Τι κρύβει η κωλοτούμπα του Goal που ξαγνικά είδε το «φως το αληθινό»;

Τι κρύβει η κωλοτούμπα του Goal που ξαγνικά είδε το «φως το αληθινό»;:

Στροφή 180 μοιρών από την εφημερίδα του Μπόμπολα που 20 Οκτωβρίου 2012 ανακάλυψε πως υπάρχουν τεράστια αγκάθια στο γηπεδικό για τον Παναθηναϊκό!

Η εφημερίδα που για έξι μήνες «προωθούσε» ψευτο-Άραβες και συντελούσε στο διεθνές ρεζίλεμα του Παναθηναϊκού, η φυλλάδα που από το ρεπορτάζ... Τσάκα πέρασε στο ρεπορτάζ… ΥΠΕΚΑ, ΓΗΠΕΛ και Βωβού, «ξεχνώντας» να αναφέρει τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού, ξαφνικά εντόπισε προβλήματα στο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης. Τόσο απλά, τόσο ξαφνικά. Ενα πρωινό ξύπνησαν και τσουπ, να, όλα τα προβλήματα σερβιρισμένα στο πιάτο!



Βέβαια, η εφημερίδα είναι συμφερόντων Μπόμπολα, στον οποίο ανήκει και η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο στον Βοτανικό, οπότε καλό είναι να περιμένουμε τις... εξελίξεις! Γιατί αυτή η ξαφνική κυβίσθηση μοιάζει με ακόμη ένα κομμάτι ενός μακρόπνοου σχεδίου. Ισως μάλιστα να περιμένουν νέους… σωτήρες που θα σερβιριστούν αναλόγως!

To Goal, που στο παρελθόν έχει παραχαράξει ακομη και τις ειδικές βαθμολογίες της UEFA για να χαϊδέψει τον αγαπημένο του συστήματος ΟΣΦΠ (διαβάστε περισσότερα εδώ), επιστράτευσε μάλιστα τα βαριά όπλα του, όπως τον αρθρογράφο Κώστα Καίσαρη ο οποίος ανακαλύπτει την νέα οικονομική πραγματικότητα που καμία σχέση δεν έχει με εκείνη του 2008 (τι λες τώρα!) και χαρακτηρίζει το γήπεδο στον Βοτανικό «μια ωραία ιστορία. Και ρομαντική…»

Απολαύστε ένα απόσπασμα:

Ποιο γήπεδο στον Βοτανικό; Όλο αυτό το πρότζεκτ ήταν ενταγμένο σε μια διαφορετική Ελλάδα. Δεν άλλαξε μόνο στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Παναθηναϊκός. Έχει γίνει εντελώς διαφορετικό ολόκληρο το νταραβέρι. Σε ποιο οικονομικό περιβάλλον να γίνει πλέον αυτή η μπίζνα;»

Η εφημερίδα, λοιπόν, που μέχρι και πρόσφατα είχε ως «γραμμή» πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κατεδάφιση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και πως αυτό θα συμβεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις (εννοούσε του Ερασιτέχνη), το έντυπο που άφηνε μονίμως εκτός κάδρου το ποδοσφαιρικό γήπεδο, σήμερα εντελώς ξαφνικά θυμάται πως η Διπλή Ανάπληση ξεκίνησε για αυτόν ακριβώς τον λόγο: Για να αποκτήσει σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο ο Παναθηναϊκός. Και χαρακτηρίζει το έργο ως «μπίζνα»... Ποιου άραγε;

Και συνεχίζει στο άρθρο του ο Καίσαρης:
Επειδή όμως ζούμε σε ελεύθερη χώρα με ελεύθερη οικονομία, όλα γίνονται. Μπορεί να βρεθεί χρηματοδότης. Είτε τράπεζα να είναι αυτή είτε κάποιος ιδιώτης. Να κατέβει δηλαδή το κόστος του γηπέδου στα 40 με 50 εκατομμύρια και από κει και πέρα ο Παναθηναϊκός να πληρώνει ένα σημαντικό ποσό σε ετήσια βάση μέχρι να κάνει απόσβεση.

Αντί για ενοίκιο στο ΟΑΚΑ. Όλα αυτά δεν είναι εύκολα, αλλά όχι και αδύνατα. Το πιο δύσκολο απ' όλα σε αυτές τις συνθήκες είναι να γεμίσει αυτό το γήπεδο. Άιντε λοιπόν και φτιάχτηκε. Πώς γεμίζει;

Τι μας λέει λοιπόν ο συντάκτης της εφημερίδας που ανήκει στον συνέταιρο της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο MEGA και εργολάβου που έχει αναλάβει τα έργα στο Βοτανικό;

Ότι πρώτον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να χτιστεί το γήπεδο και δεύτερον, πως ακόμα και αν βρεθεί χρηματοδότης, δεν υπάρχει κανένα πλάνο βιωσιμότητας προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που να εξασφαλίζει πως το γήπεδο θα είναι προσοδοφόρο και όχι ζημιογόνο για τον Παναθηναϊκό.

Σχετικά, με το πρώτο σκέλος, αν αναλογιστούμε τη στάση της εφημερίδας στα πρώτα αραβικά σενάρια με τον Σουλτάν, τη Νούρα και τα υπόλοιπα παραμύθια της Χαλιμάς, τότε δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να καταλάβει προς τα πού πάει το πράγμα.

Πάντως, έστω και αργά οι «φωστήρες» του Goal ανακάλυψαν ότι και με μειωμένο κατά 60-70% το κόστος κατασκευής του γηπέδου (θυμίζουμε ότι οι πρώτες μελέτες έκαναν λόγο για 120 εκατ. ευρώ και τώρα φτάσαμε στα 40-50 εκατ. ευρώ) είναι «απαγορευτικό» για τον Παναθηναϊκό...

Να γίνει δηλαδή ένα γήπεδο χωρητικότητας μικρότερης απ' όσα εισιτήρια διαρκείας πουλήθηκαν το 2009 και το 2010

Σε άλλη σελίδα της ίδιας εφημερίδας, στην οποία φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου περί πολιτικής ευθύνης – σκευωρίας (διαβάστε περισσότερα εδώ), επαναλαμβάνεται το σενάριο που θέλει - έπειτα από συνάντηση του «Mr. ΣΚΑΪ» με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα - να πέφτει στο τραπέζι η ιδέα για γήπεδο 25.000 θέσεων στον Βοτανικό σε πρώτη φάση και στη συνέχεια... έχει ο Θεός.

Να δώσει δηλαδή ο Παναθηναϊκός το ιστορικότερο γήπεδο της χώρας, εκεί όπου έγραψε ένα τεράστιο κομμάτι ο ελληνικός αθλητισμός, το οποίο χωράει 15.000 θεατές, για να αποκτήσει ένα μικρό γηπεδάκι στον Βοτανικό, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα κάπως και κάποτε να επεκταθεί... Αν φυσικά δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και επιπλοκές όσον αφορά στους συντελεστές δόμησης!

Λες και για κάποιον λόγο πρέπει σώνει και καλά να προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση. Είτε αυτή συμφέρει τον Παναθηναϊκό, είτε όχι! Αλήθεια, οι μελέτες για το προηγούμενο γήπεδο κόστισαν δύο  εκατ. ευρώ, για το νέο γήπεδο πόσο θα κοστίσουν; Επιπλέον δύο εκατομμύρια;
 
Στην ίδια σελίδα της εφημερίδας, ο αναγνώστης γίνεται σοφότερος, καθώς πληροφορείται πως ο νόμος Μπιρμπίλη δεν επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να χρησιμοποιήσει την ιστορική έδρα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ούτε και να προβεί σε βελτιώσεις ή κατασκευές διότι έχει χαρακτηριστεί τόπος πρασίνου. Πραγματικά φοβερή ανακάλυψη!

Με λίγα λόγια ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης και ιδρυτικό στέλεχος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας θεωρεί πως κύριος της Λεωφόρου είναι πλέον ο δήμος. Κάτι που φυσικά προξενεί πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο του στο Σωματείο, αλλά και για τη σχέση του με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος από την καλοκαιρινή δήλωση «δεν υπάρχει πρόβλημα με το γήπεδο» φαίνεται ότι με λίγους μήνες καθυστέρηση έχει αρχίσει να πληροφορείται το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αλήθεια, ο διευθυντής της εφημερίδας Βασίλης Βέργης, τα θεωρεί όλα αυτά ακόμη «τζούφιες... βόμπες» (sic) όπως έγραφε όταν η εφημερίδα του... κατάπινε ειδήσεις και έφτυνε φτηνές ειρωνίες προς εκείνους που κατέθεταν τις ενστάσεις που παρουσιάζονται ξαφνικά ως «ανακαλύψεις»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: