Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

2 Ιουνίου 1971. Γήπεδο: Wembley. Τελικός!










Σαν σήμερα, στις 2 Ιουνίου του 1971, ο "Μεγάλος Σύλλογος" έγραφε την πρώτη, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα ευρωπαϊκή του σελίδα σε ένα βιβλίο που οι φίλαθλοί του δεν θα σταματήσουν ποτέ να αναζητούν τη νέα έκδοση! Ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας με τους: Οικονομόπουλο, Τομαρά, Σούρπη, Καμάρα, Βλάχο, Ελευθεράκη, Καψή, Δομάζο, Φυλακούρη, Γραμμό και Αντωνιάδη πάτησε το χορτάρι του θρυλικού Γουέμπλεϊ, σε έναν τελικό που μπορεί να χάθηκε όμως ανάγκασε περί τους 300.000 (!!!) φίλους, όπως αναφέρει εφημερίδα της εποχής, να δημιουργήσουν υποδοχή ηρώων στην Αθήνα. Δεν ήταν λίγοι βέβαια και οι οπαδοί του Τριφυλλιού που βρέθηκαν στον ναό του ποδοσφαίρου για να συμπαρασταθούν στους παίκτες του αείμνηστου Φέρενς Πούσκας, περίπου 25.000.

Η ταυτότητα του Τελικού

Γήπεδο: Γουέμπλεϊ
Εισιτήρια: 83.179
Εισπράξεις: 183.000 λίρες
Σκόρερ: 5΄ Bαν Nτάικ, 87΄ αυτ. Kαψής
Διαιτητής: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία)
Επόπτες: Κιθ Χόοθλι, Πατ Πάρτριτζ (Αγγλία)
Τηλεοπτική αναμετάδοση: Μέσω Γιουροβίζιον σε 100.000.000 τηλεθεατές παγκοσμίως
Τηλεοπτική μετάδοση σε Ελλάδα: ΕΙΡΤ (21:45 ώρα Ελλάδος)
Περιγραφή: Γιάννης Διακογιάννης


Πώς είδε το ματς ο διεθνής Τύπος

EKIΠ: «Xωρίς να λάμψει στέφθηκε Πρωταθλητής Eυρώπης ο Άγιαξ. Tο ελληνικό θαύμα δεν έγινε, όμως οι Έλληνες δημιούργησαν προβλήματα στους Oλλανδούς. O Δομάζος θα μείνει με τη βεβαιότητα ότι γοήτευσε τους πάντες στο ναό του ποδοσφαίρου».

KOPIEPE NTEΛO ΣΠOPT: «Συνεχίστηκε η κυριαρχία των Oλλανδών. Δεν άντεξαν οι πεισματάρηδες Έλληνες στην ανωτερότητα του Άγιαξ».

NTEΪΛI MEΪΛ: «O Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Eυρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας».