Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κίτσιος και… Βωβός από το 1969 συνομιλούν για το γήπεδο

Κίτσιος και… Βωβός από το 1969 συνομιλούν για το γήπεδο:

Πιστεύετε στις συμπτώσεις; Δήμος Αθηναίων, Μιχάλης Κίτσιος και… Βωβός συζητούσαν για το γήπεδο του Παναθηναϊκού επί «χούντας» το 1969!

Δεξιά: Οι «φυτευτοί» στη διοίκηση του Παναθηναϊκού από τη «χούντα» Κουμαριανός και Κίτσιος. Αριστερά: Ο δήμαρχος της Αθήνας Ρίτσος. Έπρεπε μετά τη δικτατορία να φτάσουμε στο 2012 και στον Καμίνη για να βρεθεί τοπική αυτοδιοίκηση που θα θέσει -έστω και σιωπηρά...- θέμα κυριότητας της Λεωφόρου.
Το οικόπεδο που στεγάζει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ανέκαθεν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της Αττικής, το οποίο έμπαινε στο στόχαστρο των δημάρχων της Αθήνας, όταν το επέτρεπαν οι πολιτικές συνθήκες (εμφύλιος 1946-1948, χούντα 1969-1971, μνημόνιο 2012). Θα μελετήσουμε την ιστορία από αυτή τη σκοπιά σύντομα σε αναλυτικό άρθρο. Σήμερα ας ασχοληθούμε με… συμπτώσεις!

Βρισκόμαστε στο 1969. Στη χώρα επικρατεί δικτατορικό καθεστώς. Διοίκηση «χούντας» έχει επιβληθεί και στον Παναθηναϊκό, με τους ιστορικούς ηγέτες του (Νικολαΐδη, Μαντζεβελάκη, Πανουργιά) να απομακρύνονται βίαια και να «φυτεύονται» στη θέση τους πρόσωπα αγαπητά στην κυβέρνηση.

«Το οικονομικό πρόβλημα του Ομίλου μας θα λυθεί εάν αποκτήσουμε ένα Στάδιον 80.000 θέσεων»
, δηλώνει στην εφημερίδα «Παναθηναϊκά Νέα» ο κυβερνητικός επίτροπος του Τριφυλλιού Μιχάλης Κίτσιος στις 29 Νοεμβρίου 1969.

Την ίδια περίοδο, ο δήμαρχος της Αθήνας Δημήτρης Ρίτσος αμφισβητεί ευθέως την κυριότητα της Λεωφόρου από τον Παναθηναϊκό. Για ένα μικρό διάστημα μάλιστα την περιέφραξε με συρματοπλέγματα για να μην μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες επέκτασής της.

Η διοίκηση του Συλλόγου αντέδρασε και τα σχέδια του Δήμου για απαλλοτρίωση του γηπέδου «πάγωσαν», αφού δέχτηκε το ψήφισμα της Δ' Εθνοσυνέλευσης του 1924 που απαγορεύει ρητά κατεδάφιση της «Λεωφόρου» για όσο υφίσταται ο Παναθηναϊκός.

Ο Μιχάλης Κίτσιος ρωτήθηκε, λοιπόν, στη συνέντευξη που έδωσε το 1969 αν ο Παναθηναϊκός σκοπεύει να επεκτείνει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από την πλευρά της οδού Τσόχα.

«Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω σαφή απάντηση επ’ αυτού. Αλλά μάλλον θα ναυαγήσει η ιδέα, διότι συναντά πολλά εμπόδια. Άλλωστε και ο χώρος δε νομίζω πως επαρκεί διά την δημιουργίαν του Σταδίου που έχουμε κατά νουν να φτιάξουμε. Τούτο δεν θα γίνει διά να καλύψει τας παρούσαν ανάγκας. Θα είναι κάτι που θα εξυπηρετήσει τον Σύλλογον για εκατό τουλάχιστον χρόνια. Μόνον τότε ο Παναθηναϊκός θα κατορθώσει να ανακουφισθεί αθλητικώς και οικονομικώς».

Παρατηρείτε ομοιότητες με το τώρα;

  • Ο Μιχάλης Κίτσιος το 1969 ήταν κυβερνητικός επίτροπος του σχεδόν χρεοκοπημένου Παναθηναϊκού. Μετά από 40 χρόνια εμφανίζεται το ίδιο πρόσωπο στον καταρρακωμένο από τα χρέη Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και προεδρεύει σε διοίκηση που ορίζει το Πρωτοδικείο.
  • Ο Μιχάλης Κίτσιος το 1969 επιθυμούσε απομάκρυνση από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να μπει σε μεγάλο στάδιο ο Παναθηναϊκός. Μετά από 40 χρόνια η διοίκηση του Ερασιτέχνη, υπό την προεδρία (Πρωτοδικείου) του Κίτσιου, φέρεται πως είναι σύμφωνη με την τροπολογία Μπιρμπίλη, σύμφωνα με την οποία το Τριφύλλι χάνει το ιστορικό του γήπεδο, για να μπορέσει (κάποτε και αν το επιτρέπει η οικονομία της χώρας) να χτίσει νέες, σύγχρονες ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις στο Βοτανικό.

    Για να φτάσουμε στο σημείο μηδέν, με το προεδρικό διάταγμα που διαλύει τον Παναθηναϊκό να είναι έτοιμο προς έγκριση από το ΣτΕ, έπρεπε πρώτα να «πέσουν» υπογραφές από ανθρώπους του Τριφυλλιού.

    Και αν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος τουλάχιστον μάζεψε όσα μπορούσε για τις δικές του υπογραφές (επί Σουφλιά) δηλώνοντας πως «δεν ξέραμε τι υπογράφαμε», ο Μιχάλης Κίτσιος, ο οποίος φέρεται πως είναι συγγενής του εκδότη της εφημερίδας "Derby News" Κώστα Γκόντζου, τηρεί σιγή ιχθύος.
  • Ο Δήμος της Αθήνας το 1969 αμφισβητούσε την κυριότητα της Λεωφόρου από τον Παναθηναϊκό. Το 2012 ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης αποφεύγει μαεστρικά να απαντήσει πού ανήκει το «γήπεδο του Παναθηναϊκού». Τότε είχαμε Δικτατορία. Τώρα όμως, σε δημοκρατικό καθεστώς οι πολίτες της Αθήνας ΑΠΑΙΤΟΥΝ από τον δήμαρχο της πόλης να λειτουργεί προς όφελος του ένδοξου Συλλόγου και του γηπέδου του και να μην εξυπηρετεί συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστών.
  • Επί «επταετίας», ο Μιχάλης Κίτσιος συμπορεύθηκε με τον Δήμο Αθηναίων προς όφελος του ιστορικού γηπέδου και του Παναθηναϊκού. Το 2010 ο ίδιος παράγοντας φέρεται πως συμπορεύθηκε με τον Δήμο, αλλά με ζημιογόνα και καταστροφικά αποτελέσματα για τον Σύλλογο.
  • Και μία τελευταία σύμπτωση… Τα παραπάνω αποσπάσματα των «Παναθηναϊκών Νέων» προέρχονται από συνέντευξη που παραχώρησε ο Μιχάλης Κίτσιος το 1969 σε δημοσιογράφο ονόματι... Βωβός! Σημεία των καιρών… 

 Πράσινος Ασθενής

Scumbag protester of the day.

Scumbag protester of the day.: