Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ποιοι και γιατί μιλούν για τον Παναθηναϊκό που «μίκρυνε»;

Τα «ορφανά» που άφησε η οικογένεια Βαρδινογιάννη, συμπτωματικά σαν σε χορωδία επαναλαμβάνουν (ψευδώς) ότι ο Παναθηναϊκός «μίκρυνε», μολονότι συνεχίζει στην Ευρώπη!

Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες του Παναθηναϊκού είναι πολλαπλάσιες κάθε άλλης ελληνικής ομάδας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ήταν και συνεχόμενες, ώστε να δικαιολογούν τις  κραυγές  των πολέμιων της ομάδας έπειτα από έναν αποκλεισμό 



«Να μη μικρύνει και σε νοοτροπία», φωνάζει για τον Παναθηναϊκό ο Κώστας Γκόντζος, πλασσάροντας ως δεδομένο ότι ήδη έχει τσαλακωθεί το ευρωπαϊκό προφίλ του Τριφυλλιού!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιποι σταρ της εφημερίδας Derby που ζουν ανάμεσά μας, όπως ο ανώνυμος αρθρογράφος της στήλης Off The Record και ο Λαμπρούκος «Μπαλαντέρ» Γκαραγκάνης… Μαζί τους και ολόκληρο το «αντικειμενικό» μιντιακό σύστημα που παρουσιάζει την πραγματικότητα όπως την ονειρεύεται, αλλοιώνοντας και προσαρμόζοντας στα μέτρα τους ακόμη και την ίδια την ιστορία.

Music FAILS: What Kind of Metal are You Listening To?

Music FAILS: What Kind of Metal are You Listening To?:


Music FAILS: What Kind of Metal are You Listening To?










Η κάνναβη μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)


Πόσο ακίνδυνη είναι, άραγε, η χρήση χασίς ιδιαίτερα από εφήβους και νέους ανθρώπους; Οχι και τόσο, αποκαλύπτει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Η συστηματική χρήση του λεγόμενου ελαφρού ναρκωτικού μπορεί να προκαλέσει σημαντική και μη αναστρέψιμη μείωση του δείκτη νοημοσύνης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.037 παιδιά από την πόλη Ντουνέντιν της Νέας Ζηλανδίας. Οσα άρχισαν να καπνίζουν χασίς πριν από τα 18 τους χρόνια και συνέχισαν να το κάνουν αρκετές φορές την εβδομάδα έως τα τριάντα τους, παρουσίασαν σημαντική μείωση του δείκτη νοημοσύνης τους, που έφτανε ακόμα και τους οκτώ πόντους.

Η μελέτη διήρκεσε 25 χρόνια και οι επιστήμονες άρχισαν να παρακολουθούν τους εθελοντές ήδη από την εποχή που ήταν παιδιά, πολύ προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε ουσία ή αλκοόλ. Σε τακτά διαστήματα, μάλιστα, τους υπέβαλλαν σε συνεντεύξεις και διάφορες ασκήσεις με τις οποίες είναι δυνατόν να μετρηθεί ο δείκτης νοημοσύνης. Η μελέτη ολοκληρώθηκε όταν οι εθελοντες έκλεισαν τα 38 χρόνια ζωής. Για να καταλήξουν σε συμπέρασμα οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τη νοημοσύνη των εθελοντών, όπως παραδείγματος χάριν εάν κάπνιζαν, έπιναν ή έκαναν χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων.

Δεν αποκαταστάθηκε

Ετσι διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τακτική χρήση κάνναβης (κάπνιζαν, δηλαδή, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα από την εφηβική τους ηλικία μέχρι να κλείσουν τα τριάντα τους χρόνια) εμφάνιζαν συστηματική μείωση του δείκτη νοημοσύνης τους. Ακόμα και η διακοπή της χρήσης ή η μείωση της ποσότητας που κατανάλωναν δεν στάθηκε ικανή να αποκαταστήσει τον δείκτη νοημοσύνης στο επίπεδο που θα έπρεπε να έχει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences και αναφέρει ότι η χρήση της κάνναβης που διαρκεί περισσότερο από δύο δεκαετίες σχετίζεται με έκπτωση των νευροψυχολογικών ικανοτήτων ανάλογη με τον χρόνο της χρήσης.

 (www.skai.gr)