Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Νόμιμη η ανταλλαγή σε Ελβετία & Ολλανδία

Νόμιμη η ανταλλαγή σε Ελβετία & Ολλανδία:

Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα αλλάξει τη νομοθεσία της περί κοπυράιτ, η οποία επιτρέπει το κατέβασμα μουσικής και ταινιών για προσωπική χρήση.

Η δήλωση ήρθε ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας μελέτης της Ελβετικής κυβέρνησης για την επίδραση της ανταλλαγής αρχείων στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, επειδή στην Ελβετία η νομοθεσία περί κοπυράιτ δέχεται ως αποδεκτή και νόμιμη την ανταλλαγή αρχείων για προσωπική χρήση, ενώ ταυτόχρονα η βιομηχανία της ψυχαγωγίας προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο.

Παρά τους ισχυρισμούς της ψυχαγωγικής βιομηχανίας ότι η ανταλλαγή υπονομεύει τη δουλειά τους, η έρευνα έδειξε ότι το μη εξουσιοδοτημένο κατέβασμα έχει αμελητέα επίδραση στα συνολικά έσοδα της ψυχαγωγικής βιομηχανίας.

Βασικό εύρημα της μελέτης (η μελέτη στα γερμανικά εδώ.) είναι ότι όσοι ανταλλάσσουν αρχεία ξοδεύουν τα ίδια ή και περισσότερα στην αγορά νόμιμου περιεχόμενου, από όσους δεν ανταλλάσσουν.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία αλλαγή στο ποσό του διαθέσιμου εισοδήματος που δαπανάται για μουσική και ταινίες, παρά το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο των Ελβετών εμπλέκονται σε κάποια μορφή ανταλλαγής. Ετσι η Ελβετική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία αλλαγή στην νομοθεσία δεν ήταν απαραίτητη και κάλεσε τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί με τις αλλαγές στην τεχνολογία και στις συνήθειες των καταναλωτών, αντί να προσπαθεί να καταστείλει την πρόοδο.

Τα ευρήματα στην Ελβετία είναι τα τελευταία σε μια σειρά μελετών που δείχνουν ότι το κατέβασμα μουσικής και ταινιών είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από ότι η βιομηχανία του θεάματος, θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε.
Τον Ιούλιο (2011) ο Douglas C. Merrill, πρόεδρος του τμήματος ψηφιακής μουσικής της ΕΜΙ ανακοίνωσε έρευνά του σύμφωνα με την οποία οι χρήστες της υπηρεσίας torrent LimeWire ήταν ανάμεσα στους καλύτερους πελάτες του μουσικού καταστήματος iTunes. Την ίδια εποχή η Telepolis δημοσίευσε μια αναφορά που έδειξε πως οι χρήστες του www.kino.to ξόδευαν περισσότερα από τον μέσο Αμερικανό στους κινηματογράφους.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2011 και στην Ολλανδία είχαμε κάτι αντίστοιχο.

Η πρόταση να θεωρούνται παράνομα το κατέβασμα ταινιών και μουσικής απορρίφθηκε από το ολλανδικό κοινοβούλιο, λόγω των ανησυχιών ότι θα περιορίσει την ελεύθερη ροή των πληροφοριών, θα αποτελέσει εισβολή στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και θα ανοίξει την πόρτα στην Ολλανδία σε εταιρείες που κυνηγούν πολίτες για “πνευματικά δικαιώματα”.
Αντ’ αυτού, ενθαρρύνει τη βιομηχανία του θεάματος να εστιάσει την προσοχή της στην παροχή νόμιμων εναλλακτικών λύσεων, επειδή αυτή τη στιγμή, είναι πρακτικά αδύνατο να κατεβάσει κάποιος ΝΟΜΙΜΑ υψηλής ποιότητας αντίγραφα από πρόσφατες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Στην Ολλανδία το κατέβασμα ταινιών και μουσικής για προσωπική χρήση θεωρείται «δίκαιη χρήση» και δεν τιμωρείται από το νόμο.

Η στάση του ολλανδικού κοινοβουλίου είναι σύμφωνη με μια επίσημη έκθεση που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση το 2009. Στην έκθεση εκτιμάται ότι η κοινή χρήση αρχείων έχει μια συνολικά θετική επίδραση στην ολλανδική οικονομία. Αν και αναγνωρίστηκε ότι η βιομηχανία του θεάματος έχει κάποιες απώλειες, θεωρείται ότι αυτές δεν εξουδετερώνουν τις θετικές συνέπειες της κοινής χρήσης αρχείων.

Έτσι έτσι.


Για παιχνίδι με τον Ολυμπιακό: «Είναι δύσκολη η κριτική για το χθεσινό παιχνίδι. Είμαστε μια ομάδα που πρέπει να επιλέγουμε παιχνίδια κι αυτό κάναμε και χθες. Φάνηκε, άλλωστε, ξεκάθαρα και από τις αλλαγές του προπονητή. ‘Έχουμε κάνει ένα συγκεκριμένο πλάνο από την αρχή της χρονιάς, μπήκαμε μετά από τρεις μήνες προετοιμασία, ενδιάμεσα παίξαμε και play off. Δεν ψάχνουμε βέβαια για δικαιολογίες, αφού όσοι παίξαμε προσπαθήσαμε για το καλύτερο».

 

Την ένταξη του Βραζιλιάνου μέσου Σουμπίνιο με την μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η διοίκηση του Λεβαδειακού.