Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Τζίγγερ WINS!



"Μετά από 32 χρόνια ο ΠΑΟ θα πορευτεί χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη! Έχασα από τους οπαδούς", είπε ο Τζίγγερ στο αντίο του. Ευχαριστίες σε Γκούμα, Βύντρα, Π. Κόκκαλη και ...Μπέο!
Τζίγγερ - Οπαδοί σημειώσατε 2 και ...αντίο!
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έριξε τη "βόμβα", που όλοι περίμεναν, κι ανακοίνωσε το τέλος του ίδιου και της οικογένειάς του από τον Παναθηναϊκό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει έτοιμη κάποια διάδοχη κατάσταση.
"Αποχωρώ εδώ και τώρα", τόνισε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Παιανία. Και το θέμα, φυσικά, είναι ποια είναι η επόμενη μέρα στον ιστορικό σύλλογο.
Εξάλλου, ο Τζίγγερ παραδέχθηκε κάποια από τα λάθη, όπως αυτό στη σχέση με τους οργανωμένους (που θα το επαναλάμβανε!) κι αυτό του γηπέδου (που θα το απέφευγε) κι εξήγησε τα "γιατί". Επίσης, παραδέχθηκε ότι έχασε από τη μειοψηφία των οπαδών που τον έβριζε.
"Ας μου πει πού έφταιξα", είπε για τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τόνισε "ποτέ δεν ήθελε να διοικήσει τον Παναθηναϊκό". 

 
H πρώτη τοποθέτηση του Τζίγγερ:
"Κάποιος πρέπει να βγει μπροστά. Και το κάνω. Πολύ εύκολα θα μπορούσα να βγάλω μία ανακοίνωση, αλλά προτίμησα να έρθω εδώ και να απαντήσω στις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε, όπως και ο κόσμος. Σύντομη αναδρομή πριν καταλήξω στη λύση την οποία προτείνω...".
Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή:
"Δεν υπήρχαν περάσει δύο χρόνια από την έναρξη της πολυμετοχικότητας, δεν έχουν περάσει δύο σεζόν. Από ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο άρχισε μια αντιπαράθεση για το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Έπρεπε να γίνει αύξηση για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες για τη χρονιά εκείνη. Είχε εγκριθεί ομόφωνα ένας προϋπολογισμός, αλλά είχε γίνει υπέρβαση κατά 15 εκατομμύρια.
Αυτή είχε επίσημα γνωστοποιηθεί στο Δ.Σ το Σεπτέμβριο, αλλά παρόλο τις βεβαιώσεις δεν στάθηκε δυνατό να καλυφθεί. Ομόφωνα αποφασίστηκε να ανατεθεί σε εταιρεία η αποτίμηση της ΠΑΕ για να γίνει η αύξηση, σημειώνοντας ότι μέχρι εκείνη η μέρα είχαμε καταναλώσει 150 εκ. ευρώ, δηλαδή 50 δις δραχμές. Δεν εξετάζω το πως και γιατί, όμως είναι σημαντικό να τοποθετήσω τα γεγονότα όπως έγιναν".
"Στο γραφείο του Ανδρέα Βγενόπουλου βρεθήκαμε στη συνέχεια οι τρεις μας με σκοπό να μιλήσουμε για τα θέματα που είχαμε προκύψει και να δώσουμε μια λύση στα προβλήματα που έπρεπε να διευθετηθούν. Οι επαφές μου με τον Ανδρέα και τον Νίκο ήταν ελάχιστες. Οι μοναδικές επαφές ήταν δια αλληλογραφίας. Σε εκείνη τη συνάντηση όμως έγινε μια καλή συζήτηση. Έθεσα δύο θέματα. Το βασικό ήταν ότι επέμεινα στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου.
Τον θεωρώ αποτυχημένο ως διευθυντή ποδόσφαιρο και υπεύθυνο. Το δεύτερο ήταν να βρούμε μια καλύτερη διοικητική λειτουργία, ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις όπως η υπέρβαση του προϋπολογισμού. Είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να καλείται χωρίς να το γνωρίζει να καλύπτει ανοίγματα. Καμία εταιρία ή ομάδα δεν μπορεί να διοικηθεί έτσι".
"Σημειώνω ότι στο θέμα του Αντωνίου ήταν κάθετα αντίθετος ο Νίκος Πατέρας. Η συζήτηση δεν τελείωσε τότε, μείναμε ότι θα βρεθούμε στη συνέχεια για να βρούμε λύση στο διοικητικό πρόβλημα. Με πρόχειρους υπολογισμούς έπρεπε η οικογένειά μου να καταθέσει 30 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ για να λειτουργήσει.
Εμείς θα έπρεπε να καταθέσουμε 18 εκ. Θεωρώ λογικό λοιπόν να ζητάμε εγγυήσεις, όχι για το πως θα διατεθούν τα χρήματα αλλά για να μην βρεθούμε προ καινούργιας έκπληξης. Μείναμε ότι θα βρεθούμε ξανά. Πέρασαν κάποιες εβδομάδες και ήταν να συναντηθούμε μία Δευτέρα και με τους δύο. Στη συνάντηση ήρθε μόνο ο Νίκος ο οποίος μου ανακοίνωσε ότι θέλει να παραιτηθεί".
"Σημειώνω ότι ήταν μια φιλική συνάντηση και μου είπε ότι είναι κουρασμένος. Ποτέ δεν είπα ότι έχει γίνει κακοδιαχείριση από τον Νίκο Πατέρα. Το τονίζω γιατί κάποιοι γράφουν διάφορα. Αυτό που είχα πει ήταν να μην γίνονται υπερβάσεις στον πρϋπολογισμό, αφού πρώτα έχουμε πάρει τις αποφάσεις".
"Ο Νίκος παραιτήθηκε. Με αιφνιδίασε, όχι με την κακή έννοια, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να αποδεχτώ, δεν είχα περιθώρια αντίδρασης. Με παρακάλεσε να μην το μάθε κανείς μέχρι την Παρασκευή. Αυτό έπραξα και έκανα και δήλωση στήριξης για τον Πατέρα, όταν μια εφημερίδα του επιτέθηκε. Τότε ετέθη το θέμα του επόμενου προέδρου. Ξεκαθάρισα ότι δεν είχα κάποιο όνομα. Τότε πρότεινε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ότι μέχρι την Παρασκευή πρέπει να έχουμε βρει κάποιον. Τους είπα ότι κύριοι, εφόσον προτείνετε κάποιον γενικής αποδοχής θα τον στηρίξω. Προτάθηκε από τον Πατέρα ο Μαυροκουκουλάκης και του είπα ότι δεν έχω αντίρρηση αν εγκριθεί από όλους. Αλλά δεν προχώρησε η περίπτωσή του".
"Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν επαφές με τον Πατέρα προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος ότι η επόμενη μέρα δεν θα με φέρει προ εκπλήξεως και ξεκαθάρισα ότι είναι σημαντικό να φύγει ο Αντωνίου. Είπα ότι εσείς θα βρείτε ποιος θα είναι επόμενος, εγώ ήθελα μόνο να έχω δικαίωμα βέτο. Δεν έβαλα περιοριστικούς όρους για τον επόμενο τενχικό διευθυντή. Παρά τις συζητήσεις υπήρξε τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος μια έντονη συζήτηση με την Αντρέα Βγενόπουλο, δεν ήταν η αναμενόμενη και με προβλημάτισε. Με δεδομένη την τακτική του και αφού τον γνωρίζω καλά, όποτε είχαμε μια διαφωνία μέσα από συγκεκριμένη εφημερίδα ακολουθούσαν οι θέσεις του και επικοινωνιακός πόλεμος, έκατσα και συνέταξα την επιστολή που έστειλα στον Τύπο. Την επόμενη συγκεκριμένη εφημερίδα είχε πρωτοσέλιδο συμφωνία ή τέλος. Δεν θέλω να κουράσω. Εκείνο το καλοκαίρi προσπαθούσαμε να βρούμε διοικητική σταθερότητα. Με δεδομένη την αποχώρηση του Πατέρα και το αδιέξοδο στην αναζήτηση του επόμενου, οι Γιαννακόπουλοι ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν αλλά δε έκαναν το βήμα λόγω επιθέσεων από μερίδα του κόσμου".
"Προσπάθησα να βρω πρόεδρο, έγινε προσπάθεια να επανέλθει ο Πατέρας αλλά έπεσε στο κενό. Ηταν ο Κόντης να αναλάβει τεχνικός διευθυντής και ο Θανάσης Κανελλόπουλος αντιπρόδερος. Ξέρετε όλοι τι άνθρωπος είναι και δεν έπρεπε να μπει στην οικογένεια του Παναθηναίκού .Φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε απαράδεκτες καταστάσεις. Δεν μιλάω για τις ύβρεις για την οικογένειά μου, αλλά για την άρρωστη κατάσταση. ΑΡΡΩΣΤΗ. Προχωρήσαμε με μία λύση που πιστεύαμε ότι θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Καταλάβαινα την πίεση του κόσμου. Υπήρχε εν δυνάμει αγοραστής και παράμετροι που θα έδιναν άλλη διάσταση στον Παναθηναϊκο. Βγήκαμε και είπαμε ότι χρίζουμε το 25%. Το κάναμε για να βρεθεί μία λύση. Το κάναμε γιατί εφόσον υπήρχαν άνθρωποι που ήταν έτοιμοι να βγουν μπροστά. Μετά από μια πολύωρη συζήτηση συμφωνήθηκε ότι η οικογένειά μου θα συμμετείχε με 30% στο επόμενο συμβούλιο και στις αυξήσεις και θα κινούταν σε αυτό το επίπεδο. Αρα και στην επόμενη αύξηση με 30% θα μπαίναμε, είχαμε δεσμευτεί και ότι θα ήμασταν μειοψηφία στο δ.σ και μέχρι το τέλος του κόσμου το ποσοστό που χάριζα θα το έπερνε μέσω αύξησης ο Ανδρέας. Τονίζω ότι ο Πατέρας ποτέ δεν είχε δηλώσει υποψήφιος αγοραστής του Παναθηναϊκού".
"Στη συνάντηση αυτή μπήκαν και άλλα δεδομένα στο τραπέζι. Ενα από αυτά ήταν η κάλυψη του αδιάθετου μετοχικού κεφαλαίου και συμφωνήθηκε ότι θα καλυφθεί από τον Ανδρέα, όπως και ότι θα αναλάμβανε ο Πατέρας χωρίς περιορισμούς από εμένα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσληφθεί ξανά ο Αντωνίου, ο οποίος θα είχε να κάνει με άλλο εν δυνάμει μεγαλομέτοχο. Προσχωρήσαμε με αναπτερωμένο ηθικό στην αύξηση του μ.κ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πολλοί μέτοχοι δεν έβαλαν τα χρήματά τους. Βρέθηκαμε να έχουμε βάλει το 54% στο συνολικό ποσό των 9 εκ. Το ποσό που υπολείπεται αναλάβαμε να το βάλουμε υπό μορφή χορηγείας. Είναι το περίφημο ποσό των 4 εκ που θα κάλυπτε τα διάθετα ποσά. Τα υπόλοιπα χρήματα δεν μπήκαν από κανέναν, άρα δεν ολοκληρώθηκε η αύξηση επιτυχώς. Το συμφωνητικό χορηγείας είχε σταλεί, δεν είχε παρά να υπογραφεί, κάτι που για άγνωστους λόγους δεν έγινε. Τη δικαιολογία δεν θα τη συζητήσουμε τώρα".
"Φτάσαμε τον Δεκέμβρη μήνα, μετά από θλιβερά αλλά μικρής εκτάσεως επεισόδια με τον Ολυμπιακό Βόλου στην αποχώρηση του Ανδρέα. Επρεπε να είχε την ευθύτητα να βγει και να πει τους λόγους. Φυσιολογικά αποχώρησε και ο Νικόλας Πατέρας. Γνωστή η συνέχεια. Η οικογένειά μου κράτησε την υπόσχεσή της. Μείναμε έξω από το Δ.Σ και προσπαθήσαμε να ορίσουμε έξι άτομα σε αυτό, για να υπάρχει σταθερότητα. Βρισκόμαστε σε θλιβερή κατάσταση. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κάποιοι βρίζουν, δημιουργούν προβλήματα κι αυτό κοστίζει στην ομάδα. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσουμε την επόμενη λύση".
"Φεύγουμε!"
"Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση της οικογένειάς μου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια και την διχόνοια. Αφού δεν είμαστε μέλος στον Παναθηναϊκό. αποχωρούμε άμεσα, καθιστώτας τις μετοχές μας αδρανείς και ανενεργές, παραχωρώντας τες σε δικηγορικό γραφείο πληρεξούσιο της Αθήνας".
"Δεν συμμετέχουμε πλέον στις αποφάσεις. Οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν διοίκηση. Αυτή η πρωτοβουλία μας αφήνει ελεύθερο το πεδίο προκειμένου να βρεθεί κάποιος να πάρει τις μετοχές. Το θέμα μεταβίβασης των μετοχών στον Ερασιτέχνη είναι άτοπο. Τελεί ήδη υπό διοίκηση πρωτοδικείου και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Εφόσον ο Ερασιτέχνης λύσει το πρόβλημά του είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Ο Παναθηναϊκός σπαράζεται από έναν άναδρο πόλεμο που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό. Η στοχοποίηση της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά έχει κυρίαρχο ρόλο".
"Προχωρούν σε ύβρεις και βανδαλισμούς στο γήπεδο κάνοντας κακό στην ομάδα. Ως εδώ. Μετά από 32 χρόνια ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη".
Ερώτηση: Πώς ακριβώς θα γίνει η αποχώρηση;
"Από τον Μάρτιο είμαι διατεθειμένος να προχωρήσω σε μία λύση. Δεν έχει έρθει καμία πρόταση οποιασδήποτε μορφής, δεν θα σχολιάσω ανθρωπους που έρχονται ως εκπρόσωποι Αράβων, Ρώσων και άλλων. Αρα λοιπόν θα κατατεθούν οι μετοχές σε δικηγόρο με σαφείς εντολές. Θα υπάρχει συμβούλιο που θα καταγραφούν οι προτάσεις και εφόσον υπάρχει αληθές σχήμα, οι μετοχές θα είναι στη διάθεση του υποψήφιου επενδυτή".
"Δεν θα ήθελα να περάσουμε σε φαινόμενα άλλων ομάδων με τον τυχάρπαστο που θα ρθει να κάνει το όνομά του μέσω Παναθηναϊκού. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε σοβαρότητα, οι υποψήφιοι καταθέτουν πρόταση και την συζητάμε. Το συντομότερο το καλύτερο. Πρέπει να βρεθεί κάποιος που τις θέλει και δεν θα υπάρξει θέμα τιμήματος".
Ερώτηση: Είχατε χαρακτηρίσει την οικογένειά σας εγγυήτρια στην ΠΑΕ. Βλέπουμε ότι υπάρχει έλλειμμα, πώς θα καλυφθεί αυτό;
"Ο εγγυητής το έχω ακούσει κατά επανάληψη και ότι είμαι της μιζέριας. Είναι μια φράση που χρησιμοποίησα για ευρύτερες εγγυήσεις. Αν κάποιοι κατάλαβαν ότι θα είμαστε οικονομική εγγυητές λάθος κατάλαβαν. Αν είχε γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα μπαίναμε στο τραπέζι να συζητήσουμε διάφοροι μέτοχοι και θα υπήρχε μια ομαλότητα, αυτή είναι η εγγύηση. Δεν μπορούσα να εγγυηθώ ούτε για οικονομικά, ούτε για διοικητικά, ούτε για επεισόδια, ούτε για παρουσία στη Σούπερ Λιγκ σαν οικογένεια. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή αυτοί που πρέπει να εξηγήσουν πώς έχουν τα πράγματα".
"Παρόλο που είχα τη δυνατότητα νομικά να επιβάλλω κάποια πράγματα δεν το έκανα, για να υπάρχει ομαλότητα στον Παναθηναϊκό".
Ερώτηση: Αν κάποιος αύριο το πρωί κάποιος από τους υπόλοιπους μετόχους ζητήσουν τις μετοχές τι θα κάνετε;
"Ευχαρίστως να τις παραχωρήσω. Αλλά να το κάνουν επίσημα, όχι μέσω διαρροών και κύκλων".
Ερώτηση: Θα ασχοληθεί το τωρινό Δ.Σ με το θέμα των μετοχών ή θα αποχωρήσουν όσοι σας εκπροσωπούν; Με την Παιανία τι θα γίνει;
"Εμείς δεν θα έχουμε συμμετοχή στο Δ.Σ. Δεύτερον, η Παιανία είναι αυτό που είναι. Το έχουμε κτίσει με δικά μας χρήματα, ανήκει στην οικογένεια μας και έχει χτιστεί για τον Παναθηναϊκό. Δεν νομίζω ότι θα είναι σοβαρό πρόβλημα η Παιανία και δεν θα πρέπει να είναι. Και μου προκαλεί εντύπωση ότι παρουσάζουν πρόβλημα την Παιανία. Οποιοσδήποτε με στοιχειώδες κεφάλαιο, μπορεί να αγοράσει οικόπεδο και να κάνει το ίδιο. Αν υπάρξει πρόταση, να είστε σίγουροι ότι δεν θα χαλάσω τη συμφωνία με την Παιανία, μέχρι να βρεθεί χώρος για να προπονούνται οι παίκτες".
Ερώτηση: Ποια είναι τα λάθη σας;
"Δύσκολη ερώτηση, αλλά σε απασχολεί κατά καιρούς. Είναι κάποια πράγματα που σε τρώνε, αλλά κάποια λάθη δεν τα ξανακάνεις. Είναι 2-3. Τα δύο τα ξανάκανα. Ενα είναι ότι δεν έφερα κοντά μου προσωπικά τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Και όταν λέω κόσμο, εννοώ τον συγκεκριμένο κόσμο. Να πουλάνε εισιτήρια, αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια, να τους βγάζω από τη φυλακή και να τους έχω στην ασφάλειά μου. Ισως ήμουν και ο μόνος .Λυπάμαι που αυτός ο κόσμος χαρακτηρίζεται γενικά σαν συνδεσμιακός. Δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζουμε τον χώρο γενικά έτσι. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι συγκεκριμένα. Μου κόστισε αυτό. Οταν έκαναν αποχή το 2004 πήραμε το νταμπλ. Το 2005 φέραμε τρεις ισοπαλίες. Η λύση ήταν απλή και εύκολη. Αλλά η προστασία της ομάδας είναι πληρώνεις και φέρνεις το αποτέλεσμα που φέρνεις. Προέδρους, διαιτητές, παράγοντες. Λυπάμαι αλλά δεν το έκανα.
Προτίμησα να χάσουμε ένα πρωτάθλημα, από το να ήταν κάλπικο. Αυτό ήταν το δεύτερο. Το τρίτο έχει να κάνει με το γήπεδο. Με το γήπεδο έχουμε περάσει πολλά και λίγοι ξέρουν τα πραγματικά γεγονότα και τον πόλεμο που είχαμε προκειμένου να μην γίνει το γήπεδο ή να γίνει αλλού. Τελικά καταλήξαμε στον Βοτανικό. Τον Ελαιώνα που έλεγαν κάποιες εποχές ούτε τον άλλον αιώνα. Είχαμε καταφέρει το 2008, την χρονιά που ο Παναθηναϊκός ήταν υπ' ατμόν, να έχει ξεκινήσει το πρότζεκτ. Ο Βωβός να έχει ξεκινήσει να χτίζει το εμπορικό του κέντρο, πάνω από ένα χρόνο το έχτιζε χωρίς ούτε μία προσφυγή. Είχαμε κλείσει εμπορικές συμφωνίες που διασφάλιζαν το πρότζεκτ. Είχαμε κλείσει και χρηματοδότηση και είχαμε συμφωνήσει με τον δήμο και είχαμε υπογράψει συμφωνία με εταιρία που θα τρέξει το έργο. Αυτά τα ήξεραν πέντε άνθρωποι.
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε φτάσει κοντά στη ολοκλήρωση, είχε βγει οικοδομική άδεια. Με δεδομένη την άδεια και συμφωνημένα τα πάντα, έκανα το λάθος και το ανακοίνωσα στο Δ.Σ του Παναθηναϊκού. Τυχαία και συμπτωματικά μετά από 15 μέρες και 2 μήνες αφού λήξει η προθεσμία για καταγγελίες, έγινε η καταγγελία. Δεν το θεωρώ τυχαίο και δυστυχώς έγινε η προσφυγή που αν περίμενα 15 μέρες, θα ήταν εκπρόθεσμη. Αυτό το λάθος δεν το ξανάκανα".
Ερώτηση: Φοβάστε ότι θα οδηγηθεί ο Παναθηναϊκό στο χείλος του γκρεμού;
"Εχουν οδηγηθεί πολλές ομάδες σε παραπλήσια κατάσταση και μάλιστα μας κερδίζουν κιόλας, βγαίνουν και στο UEFA. Τη λύση δεν μπορώ να την δώσω εγώ. Για επενδυτής δεν μπορώ να προβλέψω".
Ερώτηση: Αναφέρετε ότι στις συναντήσεις δεν ήταν οι Γιαννακόπουλοι. Γιατί αυτό;
"Όλοι γνωρίζετε τι έγινε το 2008, ήταν κάτι που το είχα στο μυαλό μου η πολυμετοχικότητα. Οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Εχοντας όλοι οι μέτοχοι φωνή στο συμβούλιο θα είχαμε φόρμουλα επικοινωνίας. Πίστευα σε αυτή, αλλά σταδιακά άλλοι μέτοχοι έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στην επικοινωνία. Ο κύριος Γιαννακόπουλος προς τιμήν του δεν ανακατευόταν σε αυτά. Είχε αξιοπρεπή συμπεριφορά. Για λόγους που δεν κατάλαβα είχε περάσει στην απομόνωση. Και βέβαια με αφορμή την πρώτη ανακοίνωση που βγήκε στήριξης στον Τεν Κάτε είπα ότι καλό θα ήταν και οι βασικότεροι μέτοχοι να έχουν πιο συχνές συναντήσεις τους, να υπάρξει συντονισμός και επικοινωνία. Είχα προτείνει να γίνονται συναντήσεις και γεύματα εργασίας από τα ΧΨριστούγεννα του 2008. Εγινε προσπάθεια, δεν προχώρησε και μείναμε σε συναντήσεις μεταξύ των τριών. Δεν είχαμε κάποιον λόγο να απομονόνουμε τον κύριο Γιαννακόπουλο και έτσι έκανα την συνάντηση στο Πεντελικό. Το έκανα επίτηδες εκεί για ναπεράσει το μήνυμα ότι όλοι είμαστε μαζί. Δεν κάναμε καμία συζήτηση για προεδρίες κλπ. Γι' αυτό το περίφημο ραντεβού ακούσαμε και δύο μας πλήθος σχολιασμών. Σε όλη την πορεία της πολυμετοχικότητας βασικός μέτοχος-αμέτοχος για άλλους, ήταν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος".
Ερώτηση: Πώς ξοδεύονταν τόσα χρήματα χωρίς να το ξέρετε, έχοντας την πλειοψηφία;
"Είναι λίγο παράλογο δεν είναι; Στο Δ.Σ υπογράφουν οι πρόεδροι ή οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι εύκολο να γίνει. Μπορώ να πω ότι ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα. Αλλά δεν το θεωρώ αυτό το βασικό λάθος. Ηταν φυσιολογικό το 2008 όταν ανέλαβε την προεδρία ο κύριος Πατέρας να κάνει πολλές, για μένα ανούσιες, αλλά ακριβές μεταγραφές. Δεν ήταν γνώστης της κατάστασης. Δεν του είχε παραδοθεί πλάνο για τον προυπολογισμό. Τον πρώτο χρόνο ήταν φυσιολογικό να ξοδευτούν κάποια χρήματα. Αρα δεν θεωρώ ότι ήταν τελείως λάθος. Αυτό που ήταν λάθος ήταν να έχουμε αποφασίσει ομόφωνα προϋπολογισμό και να γίνει υπέρβασή του.
Δεν είναι κάτι που δεν γίνεται, όμως θέλω να τονίσω ότι δεν είχε την αποκλειστική ευθύνη ο Πατέρας. Τους παίκτες τους έφερνε ο τεχνικός διευθυντής. Οταν εχεις να αντιμετωπίσεις έναν κόσμο που σε πιέζει και έναν μεγαλομέτοχο που δημόσια να δρομολογεί τις μεταγραφές και να πιέζει για αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων, δεν μπορείς να αντισταθείς. Ενώ είχε έρθει με πρόταση ο Αντωνίου θυμάμαι σε ένα Δ.Σ , που δεν του έχω καμία εκτίμηση, ο Νικόλας Πατέρας ήταν ασύμφωνος σε αυτήν την πολιτική. Ο Βγενόπουλος είχε πει να ξοδέψουμε όσα χρειάζεται. Και όταν ρωτήθηκε για ανταποδοτικότητα είπε δεν με ενδιαφέρει, ας κάνουμε μεταγραφές και όταν χρειαστεί θα κάνουμε αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνω ότι το μόνο που διάβαζα είναι ότι εγώ ήμουν αντίθετος. Την ευθύνη σε μια εταιρία την έχουν οι μέτοχοι και τα πράγματα περνούν σε μια άλλη σφαίρα. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου υπάρχει δημαγωγία και το να κάνεις πράγματα που σε πολιτικά σε ευννοούν και από εκεί και πέρα βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο όταν του λένε συνέχεια δεν ξέρω και μην ανησυχείς εγώ είμαι εδώ".
Ερώτηση: Φεύγετε ηττημένος; Δώσατε τον καλύτερο εαυτό σας;
"Αν θεωρήσουμε ότι μια μειοψηφία τρέχει τις εξελίξεις, τότε έχασα από αυτούς. Αν στην Ελλάδα κυραρχούν όσοι λεηλατούν, βρίζουν και τα σπάνε, ναι έχασα. Αυτά τα χρόνια αφιέρωσα πολύ χρόνο, οι άνθρωποι που συνεργάστηκα έκαναν το καλύτερο. Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Δεν έβλεπα πολύ το ποδόσφαιρο σαν πρωτάθλημα και μόνο. Υπό αυτήν την σκοπιά πετύχαμε. Ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη και η πιο δημοφιλής ομάδα στην Ευρώπη. Το πετύχαμε με χαμηλά μπάτζετ και με τη δυναμική όλα αυτά τα χρόνια. Πετύχαμε στην αλλαγή του επαγγελματικού αθλητισμού. Ο Παναθηναικός βγήκε μπροστά και υπέφερε για τη δημιουργία της Σούπερ Λιγκ, προκειμένου να χαίρονται ομάδες ποσά από την κοινή διαχείριση.
Οταν μια ομάδα παίζει σε ένα καθεστώς εσωτερικής διχόνοιας είναι φυσιολογικό επειδή δεν σου δώθηκε ένα πέναλτι με τον Ιωνικό στο 2-2 ήταν φυσιολογικό. Αλλά ήξερες ότι με λίγη προσπάθεια όλο το κατεστημένο θα έδινε απάντηση. Είχα αποφασίσει ότι θα σκύβαμε το κεφάλι για να δούμε κάτι καλύτερο. Αποτύχαμε να πάρουμε το Πρωτάθλημα, αλλά πετύχαμε να δούμε μια καλύτερη μέρα. Αν όλοι πανηγυρίσαμε το 2004, πανηγυρίσαμε για παίκτες του ΠΑΟ και αυτούς που είχαν φύγει. Αν κάποιος παρήγαγε ποδοσφαιριστές, δεν χρώσταγε πουθενά, δεν είχε προβλήματα οικονομικά, ήταν ο Παναθηναϊκός. Στο σύνολο αν το ποδόσφαιρο εκλαμβάνεται ως κοινωνικό σπορ, πετύχαμε πολλά. Η ιστορία δυστυχώς κρατάει τα μόνο τα Πρωταθλήματα".
Ερώτηση: Προθεσμία για τις μετοχές που θα είναι ανενεργές; Για την λαϊκή βάση η άποψή σας;
"Οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί και θα προχωρήσει. Εταιρεία λαϊκής βάσης δεν είναι κατά τη γνώμη μου ρεαλιστική αυτή τη στιγμή, αλλά αν μια ομάδα ανθρώπων τη δημιουργήσει τότε αλλάζουν".
Ερώτηση: Καταλαβαίνω ότι μέχρι το 2008 ο ΠΑΟ ήταν μαγαζί γωνία και μετά κάποιοι το διέλυσαν. Αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος αντιδράει. Γιατί πιστεύετε; Επίσης, για τις άλλες σας επιχειρήσεις τι κάνετε;
"Δεν χρειάζονται προστασία οι άλλες επιχειρήσεις μου, δεν επενδύω στον παραγοντισμό που αναφέρεσαι και τελειώνει εκεί το θέμα. Αν αναφέρεις αν εγώ στην Ελλάδα κινούμαι και επιβιώνω, τότε ναι. Συμβαίνει από συγκεκριμένο κόσμο, ξεκάθαρους ανθρώπους. Αυτοί αντιδρούν και ξέρουμε γιατί. Η βασική διαφορά είναι μία, τώρα δεν υπάρχει κάποιος προφανής ανάδοχος του Παναθηναϊκού. Αρα υπάρχει προσωπική κόντρα. Με αυτούς τους κύριους δεν έχω ποτέ συναλλαγή με οποιονδήποτε κόσμο και ούτε πρόκειται να το κάνω. Ούτε τα εισιτήρια τους πληρώνω, ούτε σουβλατζίδικο τους άνοιξα ούτε τους βγάζω από τη φυλακή όπως άλλοι".
"Ναι το 2008 υπήρχε ένας αναβρασμός. Ο αναβρασμός αυτός ναι, ήταν απόρροια σειρά χαμένων πρωταθλημάτων, λαθών και αμφισβήτησης στο πρόσωπό μου. Αυτή η ένταση τότε δεν έγινε ξαφνικά, ξεκίνησε από εδώ μέσα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Λεγανε ότι κλέβουμε τον Ερασιτέχνη από το τίκετ κλαμπ. Ειχα πει ότι δεν θα αφηνα τον ΠΑΟ να γίνει το προπύργιο κάποιου που θα έκανε το όνομά του μέσα από αυτόν. Λίγο αργότερα η ένταση μεγάλωσε μετά από ένα ατυχές αποτέλεσμα στο Κύπελλο, μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι στο Καραϊσκάκη. Ακολούθησε επίθεση.
Μπορώ να πω ότι δεν υπήρχε κάτι που δεν ήταν οργανωμένο. Προχωρήσαμε στη λύση του 2008. Μπορούσαμε να πούμε πουλάμε και γεια σας. Ο κόσμος αν λέγαμε οποιοδήποτε τίμημα, θα τα χαμε οικονομήσει. Προτιμήσαμε να μπουν τα χρήματα στον Παναθηναϊκό και δεν ήταν λίγα και αποχωρήσαμε από τη διοίκηση. Από το 2008 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το περσινό τρίμηνο, εχω αποχωρήσει. Ακολούθησα το λαϊκό αίσθημα. Μέχρι τότε αποφασίζαμε οικογειακά την διαχρονικότητα του Παναθηναϊκού. από το 08 και μετά δεν έχουμε συμμετοχή σε καμία απόφαση, εκτός από την έγκριση του προϋπολογισμού το 2009".
Ερώτηση: Συνήθως υπάρχει τίμημα στις αγοραπωλησίες. Αναφέρετε ότι οι μετοχές θα είναι ανεργές. Αν ένας ξένος φορέας θέλει να πάρει τις μετοχές, ποιο θα είναι το τίμημα;
"Δεν υπάρχει τίμημα. Δεν μεταφράζεται. Δεύτερον, αν έρθει εταιρία με υπόσταση πιστεύω ότι εύκολα θα προχωρήσουμε. Αν έρθει κάποια off-shore εταιρεία από χώρα ανύπαρκτη τότε θα υπάρχει θέμα με την επιτροπή επαγγλεματικού αλητισμού".
Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθούν ξανά οι μετοχές;
"Δεν υπάρχει περίπτωση. Ξεχάστε μας από τον Παναθηναϊκό!".
Ερώτηση: Με δεδομένο ότι δύσκολα θα σας ξαναδούμε, είστε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η κάθαρση στο ποδόσφαιρο;
"Δεν θα αλλάξει τίποτα. Στις προσπάθειες που έγιναν, δεν έχω ανάμιξη και πληροφόρηση. Εγιναν από μια μερίδα ανθρώπων που το λειτούργημά τους το έκαναν. Ολα τελικά στην Ελλάδα εξαφανίζονται. Είμαι σίγουρος ότι τώρα δέχονται πιέσεις από κυκλώματα και παράγοντες για να μην προχωρήσει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Αχιλλέας και ο Μάκης έστηναν τα παιχνίδια μόνοι τους και ότι είναι τα μοναδικά προβλήματα. Θέλω να πιστέψω ότι από την Πολιτεία υπάρχει θέληση, αλλά δεν νομίζω. Το έχουμε ξαναζήσει τότε με τις κασέτες, αν θέλετε να βάλουμε τις προβλέψεις μας σας λέω ότι εδώ θα είστε και σε μερικά χρόνια και ακόμα θα το συζητάτε".
Ερώτηση: Μετανιώσατε για απόφαση το 2008; 'Ηταν η αφορμή για να φύγετε τελικά;
"Τότε πίστευα ότι ήταν η σωστή λύση. Δεν έχω μετανιώσει, πίστευα ότι ήταν σωστή λύση. Ομως σε οποιαδήποτε φάση ήμασταν εκεί να δίνουμε το 30%. Είχαμε υποχρέωση σε όλες τις αυξήσεις. Θα συμμετέχαμε σε όλες. Θα δίναμε στον Παναθηναϊκό χωρίς να παίρνουμε τίποτα. Αλλά πλέον αυτά είναι παρελθόν".
Ερώτηση: Την εκτίμηση σας για τον τρόπο που λειτούργησε ο Βγενόπουλος. Η τακτική του ήταν να ξοδεύει και κατόπιν αυξήσεις. Ο σκοπός του ποιος ήταν; Για ποιο λόγο αποχώρησε ατάκτως;
"Αυτή η ερώτηση καλά ήταν να τεθεί στον ίδιο, δεν μπορώ να μιλάω για τρίτους. Το μόνο που δεν ήταν φυσιολογικό ήταν ότι διαχειριζόταν τον Παναθηναϊκό σαν να μην υπάρχει αύριο. Ας μας πει που του έχω φταίξει, να αναλάβω και τις ευθύνες μου. Δεν θα δεχτώ την παραφιλολογία. Ας βγει μπροστά να πει που έφταιξα. Αν δείτε τις δηλώσεις του, ποτέ δεν ήθελε ο ίδιος τον ΠΑΟ. Ελεγε να ηγηθώ ενός σψήματος, να μαζέψει ανθρώπους, να βάλουν τα λεφτά τους και αυτούς να είναι ηγέτης της προσπάθειας. Δεν ήθελε να γίνει ιδιοκτήτης".
Ερώτηση: Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κανείς, να μείνουν αδρανείς οι μετοχές που δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει;
"Σαν μέτοχος οποιαδήποτε επιχείρησης δεν έχω καμία ευθύνη για το αν θα έρθει κάοιος. Θέλω να βγάλω τη δική μας παράμετρο από αυτό. Δεν θέλω να είμαστε μέρος του προβλήματος. Αν τελικά δεν βρεθεί κανείς, αυτό θα το δείξει η ιστορία. Μου φαίνεται δύσκολο για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό να μην βρεθεί κάποιος".
Ερώτηση: Είχατε πει ότι τελικά για το ποσό που χαρίζατε δεν έπεσαν οι υπογραφές και δεν είπατε γιατί...
"Για τη συμφωνία που κάναμε πέρυσι στο ξενοδοχείο, υπήρχε ξεκάθαρη προφορική δέσμευση. Εγώ είχα εκλάβει το 30% άρα έβαλα και τα αντίστοιχα χρήματα. Από τη στιγμή που δεν ολοκληρώθηκε η αύξηση είπαμε ότι θα συμπληρώσουμε αλλά όχι σαν αύξηση για να μην έχουμε παραπάνω ποσοστό. Η εύκολη λύση ήταν η χορηγεία και τα διάθετα θα τα έβαζε κάποιος άλλος. Δεν συμπληρώθηκαν και την μη υπογραφή της συμφωνίας την επικεντρώνω στη μη υπογραφή της χορηγίας. Η βασική διαφωνία ήταν ότι εγώ θα τα βάζω σταδιακά γνωρίζοντας τις ανάγκες του Παναθηναϊκού, αλλά υπήρχε μια απαίτηση κατά τα λεγόμενα του Νίκου Πατέρα, από τον Βγενόπουλο να μπουν εκείνη τη στιγμή και τελικά δεν μπήκαν υπογραφές. Εγώ δεν αθετώ συμφωνίες".
Ερώτηση: Σταθήκατε στο θέμα του γηπέδου. Τι βλέπετε να γίνετε;
"Δεν έχω καμία ανάμιξη και δεν θέλω να έχω με τον Παναθηναϊκό. Αν και εφόσον υπάρχουν χρηματοδοτήσεις μπορεί να υλοποιηθεί. Αλλά τα πράγματα έχουν μπλέξει, δεν ξέρω τις συμφωνίες με τον Ερασιτέχνη, δεν ξέρω που βρισκόμαστε με το ΣτΕ αλλά έχω την αίσθηση ότι το γήπεδο μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είχαμε άδεια κατασκευής, αυτό για να γίνει μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι".
Ερώτηση: Πριν από ένα χρονο το ποσοστό σας το πουλάγατε 60 εκ., έτσι είχε βγει προς τα έξω. Μετά από ένα χρόνο φτάνετε στο μηδέν, μετά από δύο μεταγραφικές περιόδους που είχατε αναλάβει.
"Δεν είχα αναλάβει καμία, μόνο την περσινή χωρίς να τη θέλω. Την αποτίμηση την έκανε διεθνής εταιρία που κάνει τη δουλειά αυτή στην Ευρώπη. Ποτέ κανείς δεν είχε έρθει να κάνει σοβαρή πρόταση αγοράς. Οταν αγοράζεις κάτι του επιπέδου του Παναθηναϊκού έρχεσαι και κάνεις μια πρόταση και βάζεις κάποιους όρους. Έτσι γίνονται οι προτάσεις. Δε γίνονται με θεωρητικές αναλύσεις και ανακοινώσεις και ειδικούς. Υπάρχει στο τέλος της ημέρας μία τιμή. Ποτέ δεν υπήρξε πρόθυμος αγοραστής, αλλά υπήρξε πρόθυμος πωλητής. Ενδιαφέροντα αυτά που λέτε για τα 60 εκ. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να φύγει από το αδιέξοδο να δοθεί μία λύση, δεν απαξιώθηκε. Δεν μου είπε κανείς ποτέ ότι καλό το 25%, αν μου δώσεις το 30% θα ήταν καλύτερα. Δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση. Οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επενδυτή, ένα 25% είναι κάτι το χρησιμο. Στο τέλος της ημέρας ποτέ δεν υπήρξε αντιπρόταση στην πρότασή μου".
Ερώτηση: Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφερθεί για τις μετοχές, ο ΠΑΟ δεν έχει γήπεδο, προπονητικό κέντρο κ.οκ. Επιχειρηματικά γιατί να μπει σε μια εποχή που ο κόσμος μαζεύεται... εσείς θα κάνατε μια τέτοια κίνηση;
"Δεν θα απαντήσω στην υποθετική ερώτηση, ας την απαντήσουν αυτοί που πρέπει".
"Να πω και δυο λογάκια για κάποιους που θέλω να ευχαριστήσω και να σημειώσω, οι οποίοι δεν έχουν τύχει ανάλογης μεταχείρισης. Καταρχάς ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου, που μου έδινε τη δύναμη να δίνω το καλύτερο. Δεν μιλάω για οργανωμένους αλλά για απλούς ανθρώπους. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο της ΠΑΕ, που δουλεύουν νύχτα μέρα για να μπορούμε εμείς και κυρίως οι ποδοσφαιριστές να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα. Να ευχαριστσήσω τον Χρήστο Αθανασόπουλο που δεν είναι πια μαζί μας και παράτησε την δουλειά του και όλα για τον Παναθηναϊκό. Εδωσε το καλύτερο και αν με ακούει εκεί που είνα να τον ευχαριστήσω. Από όλους του ποδοσφαιριστές θα ξεχωρίσω δύο, τα πρότυπα των ανθρώπων. Ο ένας δεν είναι πια στον Παναθηναϊκό, είναι ο Γιάννης Γκούμας και ο δεύτερος ο Λουκάς Βύντρα. Είχαν ακούσει πολλά, αλλά πάντα είχαν το κεφάλι ψηλά. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω έναν άνθρωπο για τον οποίο ακούσαμε πολλά και υπήρξαν πολλές ανακρίβειες και ήταν εξαιρετικός επαγγελματίας. Ο άνθρωπος ο οποίος κατηγορήθηκε ότι μπήκε μέσα στα αποδυτήρια και τους έβρισε για να ξυπνήσουν. Ο άνθρωπος που έφερε εξαιρετικούς παίκτες και έβλεπε το ποδόσφαιρο όπως πρέπει. Αυτός είναι ο Βέλιτς. Εφυγε σε άσχημη συγγυρία και έχει αδικηθεί. Προσπάθησα συνειδητά με τη βοήθεια πολλών, μπορώ να πω ομάδες και ανθρώπους που δεν το πιστεύετε. Ακόμα και ο Μπέος... Ξεχωρίζω τον Πέτρο Κόκκαλη ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της Λίγκας. Επιπλέον να ευχαριστήσω τον άνθρωπο που έφερε τογήπεδο σε αυτό το σημείο, το Βαγγέλη Σαμαρά, ο οποίος ολοκλήρωσε κάποιες κινήσεις και υλοποίησε το έργο. Θέλω να ευχαριστήσω τον άνθρωπο που συνέβαλε τα μέγιστα, τον Αργύρη τον Μήτσου κύρο συντελεστή του νταμπλ. Και επί δικής μου προεδρίας πήταμε νταμπλ, με το σπαθί μας και αντίθετα σε όλους. Είναι κάτι που υπερηφανεύομαι γιατί δεν υπήρχε παρέμβαση από κανέναν και κερδίσαμε τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη ξεφτιλίζοντας τον. Να ευχαριστήσω τον ένα και μοναδικό Καπετάνιο. Ενας ήταν ο πραγματικός καπετάνιος, αν και πολλοί πήγαν να παίξουν τον ρόλο και πρόσφερε τη ζωή του και αφιέρωσε ατελείωτες ώρες. Ηταν πάντα δίπλα μου. Να ευχαριστήσω και την οικογένειά μου που επί 32 στήριζε την ομάδα και κανείς δεν θέλησε ποτέ να βγει μπροστά. Ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάποιον, σας ευχαριστώ όλου". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: