Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Αλήθειες και ψέματα για την κατάταξη της UEFA

Αλήθειες και ψέματα για την κατάταξη της UEFA:

Ο Σκορπιός αναρωτιέται γιατί τόσος πόνος για την ευρωπαϊκή κατάταξη του Παναθηναϊκού. Πρώτη φορά η ομάδα χάνει θέσεις ή πρώτη φορά βρέθηκε στην 32η;

Με αφορμή τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους (δήθεν) αντικειμενικούς (πχ. Μιχάλης Τσόχος) η κατακόρυφη πτώση του Παναθηναϊκού στις λίστες της UEFA, ο Σκορπιός του GreenZone δίνει τη δική του εξήγηση τόσο για την αγωνιστική εικόνα του Τριφυλλιού, όσο και για την κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.


  • To 2001-02 τελειώνει ποδοσφαιρικά και ο Παναθηναϊκός φτάνοντας στην 8αδα του θεσμού, βρίσκεται στην 11η θέση της UEFA, την υψηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ ελληνική ομάδα τα τελευταία χρόνια.
  • Την αμέσως επόμενη σεζόν ο Παναθηναϊκός αγωνιζόμενος στο Europa Legue (UEFA CUP τοτε) και μην παίρνοντας τους πόντους-δώρο από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ, θα κάνει εκπληκτική πορεία μέχρι τους 8 της Ευρώπης. Όμως η κατάταξη θα τον βρει 8 θέσεις πιο κάτω στην 19η για εκείνη την χρονιά .
  • Τα 3 επόμενα χρόνια (2003-04, 2004-05, 2005-06) αγωνιζόμενος σε ομίλους μεν, αλλά χωρίς να περάσει στην επόμενη φάση αφού έχει εκδιωχθεί από τον ιδιοκτήτη Γιάννη Βαρδινογιάννη όλη η ομάδα του νταμπλ 2003-04 και των επιτυχιών της Ευρώπης, θα αρχίσει να κατρακυλάει θέσεις.

    Το 2004 θα είναι 63ος. Το 2005 θα βρεθεί στην 31η θέση και θα τον περάσει ο ΟΣΦΠ με τους πόντους χάρισμα απο τους ομίλους. Το 2006 ισοβαθμεί με τον ΟΣΦΠ στην 57η θέση.
  • Οι 2 επόμενες σεζόν 2006-07 και 2007-08 θα τον βρουν να αγωνίζεται στα... χωράφια του UEFA, ξεχνώντας τα μεγαλεία του Τσάμπιονς Λίγκ. Χωρίς οικονομικά οφέλη και χωρίς μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες και προκρίσεις το 2007 θα είναι 46ος ενώ το 2008 πάλι 31ος.
  • Με την έλευση της πολυμετοχικότητας και τις 2 καλές ευρωπαϊκές χρονιές (2008-09 2009-10) θα σταθεροποιηθεί στην 33η-34η θέση της κατάταξης.
  • Με την παράδοση στο χάος και στην ακυβερνησία ο Παναθηναϊκός θα γυρίσει στις κακές σεζόν 2006-2008 αφού θα αγωνιστεί το 2011-12 στα προκριματικά μόνο των διοργανώσεων, γνωρίζοντας δύο αποκλεισμούς από Οντένσε και Μακάμπι.

    Η ομάδα ήταν σαφώς ανέτοιμη αφού όλο το καλοκαίρι κανείς δεν ήξερε αν και πότε θα πωληθούν οι Σισέ - Τζόρβας, ενώ και το κενό του αρχηγού της εθνικής Βραζιλίας Ζιλμπέρτο δεν καλύφθηκε ποτέ. Οι νεοαποκτηθέντες Τοτσέ-Κουίνσι-Ζέκα επιλέχτηκαν στο τέλος της προετοιμασίας και δεν κατόρθωσαν να ενισχύσουν την ομάδα στους κρίσιμους αυτούς αγώνες με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να είναι γυμνός αγωνιστικά.
  • Το φετινό καλοκαίρι θα αποχωρήσουν για διαφορετικούς λόγους οι Καραγκούνης-Κατσουράνης-Σιμάο-Νίνης-Κλέιτον αφήνοντας μόνο τον Βιτόλο σε όλους τους αγώνες παρά τις κραυγές του Φερέιρα για ενίσχυση στα χαφ.
Η κατρακύλα στην 51η θέση από την 32η είναι απολύτως λογική και κατανοητή για όσους βλέπουν την ομάδα.

Ο προπονητής μπορεί να έχει και αυτός μερίδιο ευθύνης, σίγουρα όχι όμως το μεγαλύτερο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει επαρκές ρόστερ όχι μόνο σε ονόματα αλλά ακόμα και σε πληθώρα ποδοσφαιριστών. Αναγκαστικά χρησιμοποιούνται παιδιά από την ακαδημία χωρίς εμπειρία και παραστάσεις που είναι αποδεκτό να κάνουν λάθη σε υψηλό επίπεδο, όντως ανέτοιμα.

Η απώλεια λοιπόν των 19 θέσεων (32η - 51η) είναι απολύτως λογική, αλλά ας μας εξηγήσει κάποιος πώς ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ από την 11η θέση του 2001-02 έφτασε στην 63η το 2004. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 52 ΘΕΣΕΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ 19 ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΡΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΥΤΟΥΣ… ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Τότε μάλιστα οι «πράσινοι» δεν αντιμετώπιζαν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα, αλλά είχαν... απεριόριστο μπάτζετ όπως συνεχώς υπενθύμιζαν τα «παπαγαλάκια» της αυλής Βαρδινογιάννη.

Δεν θυμόμαστε κανέναν (δήθεν) αντικειμενικό δημοσιογράφο να γράφει τότε για την κατάντια του Παναθηναϊκού να αγωνίζεται στα χωράφια της Ζαπορίζια, ούτε για τον βασικό υπεύθυνο της τότε κατάστασης.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε τα πρωταθλήματα που του αναλογούσαν (αν δηλαδή δεν είχε «γονατίσει» στην Παράγκα η τότε ιδιοκτησία της ΠΑΕ) και τις απευθείας προκρίσεις σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά. Η UEFA ας μην ξεχνάμε πριμοδοτεί διαφορετικά τις ομάδες Τσάμπιονς Λιγκ από τις ομάδες του UEFA.

Για παράδειγμα τη σεζόν 2009-10 ο Παναθηναϊκός έδωσε 14 ευρωπαϊκούς αγώνες από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ μέχρι τους 16 του κυπέλου UEFA με απολογισμό 7 νίκες και 7 ήττες. Συγκέντρωσε 13.580 πόντους ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΝΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ενώ ο πρωταθλητής ΟΣΦΠ που αγωνίστηκε απευθείας στους ομίλους 17.580 με 9 πόντους δώρο επειδή πέρασε στην επόμενη φάση. Οι αγωνιστικοί ήταν σχεδόν διπλάσιοι (7 για τον ΟΣΦΠ και 12 για τον Παναθηναϊκό).

Αυτό σημαίνει ότι όσο καλά και να πηγαίνει ο Παναθηναϊκός στο Europa League δεν θα φτάνει ποτέ στην κατάταξη τις 32 ομάδες του Τσάμπιονς Λίγκ.

Άρα για να κρατήσει μια ομάδα που αγωνίζεται στο Europa League τη θέση της πρέπει να κανει τις διπλάσιες νίκες από μια άλλη ομάδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Και όσο ο Παναθηναϊκός δεν κατακτά το ελληνικό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, στην οποία πρόεδρος είναι ο αρχηγός των οργανωμένων
στη Ριζούπολη Γιάννης Μώραλης και αντιπρόεδρος ο διαιτητής εκείνου του αγώνα Γιώργος Μποροβήλος, τόσο ΘΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ UEFA.

Η ευκαιρία των πλει οφ που του δίνεται όταν θα κληθεί να αντιμετωπίσει πάλι μία πρωτάρα Μάλαγα (η οποία είναι αήττητη στους ομίλους και έχει την καλύτερη άμυνα στα ευρωπαϊκά κύπελλα) είναι δώρο άδωρο διότι όπως όλοι γνωρίζουμε είναι αδόκιμο να προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα με ομάδες από τέτοια προηγμένα πρωταθλήματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι τις δύο τελευταίες φορές που ο μόνιμα διορισμένος πρωταθλητής Ολυμπιακός έδωσε προκριματικούς αγώνες αποκλείστηκε από την Ανόρθωση και από την Μακάμπι, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι έχουμε το χειρότερο πρωτάθλημα της Ευυρώπης. Αν δεν έδινε η UEFA τους πόντους δώρο στις 32 ομάδες του θεσμού, ο ΟΣΦΠ θα έδινε προκριματικά από Ιούλιο μήνα, κάτι που ποτέ δεν απασχόλησε τους (δήθεν) αντικειμενικούς.

Σκορπιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: