Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Η «παράγκα του Θωμά» και οι πρωταγωνιστές της

Η «παράγκα του Θωμά» και οι πρωταγωνιστές της:

Πώς απλώθηκε η πρώτη «παράγκα». Θυμηθείτε ονόματα και σκηνικά της πιο «μαύρης» περιόδου του ελληνικού αθλητισμού -μέχρι τότε- σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκανε η «Αθλητική Ηχώ» σαν σήμερα 4/4 του 2003...


Δύο εκ των πρωτομαστόρων -σύμφωνα με την «'Ηχω»- της «παράγκας». Γιάννης Σπάθας και Κώστας Αλεξανδρίδης
«Το Αιγάλεω και ο ΟΣΦΠ να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να…». Η φράση που εκφράζει μία ολόκληρη εποχή στο ποδόσφαιρο της χώρας. Τα σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν, τα πρωταθλήματα όμως παρέμειναν στις τροπαιοθήκες και κανείς δεν πείραξε τους φερόμενους ως ενόχους. Ό,τι ακριβώς συνέβη δηλαδή και στη δεύτερη «παράγκα» του 2011 με ακόμα πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με κρατικά ντοκουμέντα (κασέτες της ΕΥΠ).

«Ο Σπάθας φέρεται να είναι ο "στρατολόγος". Ο άνθρωπος που την εποχή της ανοικοδόμησης της "παράγκας" γύριζε από χωρίου εις χωρίον για να προσαρτήσει στο "άρμα" διαιτητές»




Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου 2003, η «Αθλητική Ηχώ» ξετύλιγε το κουβάρι μίας ιστορίας που ξεκίνησε το 1996 και ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι και σήμερα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε, μέσα από το ρεπορτάζ της «Ηχούς» πώς στήθηκε η παράγκα και να θυμηθούμε ονόματα που ταλάνιζαν το αγαπημένο σπορ των φιλάθλων.

Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 1997: Τα μέλη της τότε Επιτροπής Διαιτησίας Γιώργος Τσεκλένης και Μάκης Μερσίνης, το μέλος της επιτροπής Εφέσεων Διαιτησίας Γιώργος Κουκούλας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΦΠ Θωμάς Μητρόπουλος φέρεται πως είχαν στην κατοχή τους κινητά της εταιρίας Panafon (του Σωκράτη Κόκκαλη) και τα νούμερά τους διέφεραν μόνο στο τελευταίο ψηφίο. Η υπόθεση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Ηχούς» «κουκουλώθηκε» και δεν ερευνήθηκε ποτέ σε βάθος.

Το Greenzone αναδημοσιεύει όσα έγραψε σαν σήμερα, πριν 10 χρόνια η εφημερίδα που πολεμήθηκε όσο λίγες. Ονόματα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε και σκηνικά που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από κανένα θεσμικό όργανο...

«Ας αρχίσουμε με τον Θωμά. Πότε μπήκε στη ζωή μας; Απροσδιόριστη η ακριβής ημερομηνία που «έπιασε δουλειά». Σίγουρα ήταν ενεργός την περίοδο 1996-’97 όταν ο ΟΣΦΠ πήρε μετά από 10 χρόνια το Πρωτάθλημα. Το ευρύ κοινό τον έμαθε χάρη στον ίδιο τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ έκανε το… λάθος να τον βάλει στο Δ.Σ. της πειραϊκής ΠΑΕ και, μάλιστα, να υπερασπιστεί την επιλογή του, τότε που είπε ότι τον επέλεξε για να προστατεύσει (;) την ομάδα του από τη διαιτησία(…).

Η διαιτησία, λοιπόν, ήταν το ζητούμενο. Αρχικά, τουλάχιστον. Έτσι ο «εξωθεσμικός» φρόντισε να διατηρηθεί στην προεδρία της ΟΔΠΕ (της ομοσπονδίας των διαιτητών) ο Κώστας Αλεξανδρίδης, άνθρωπος του χεριού του. Εν συνεχεία, έπρεπε να βάλουν στο άρμα του αρχιδιαιτητή . Βρήκαν τον Μάκη Γερμανάκο εκείνη την εποχή. Ο Γερμανάκος πήγε να σκώσει ανάστημα, να μην αποδεχτεί τις προτάσεις της «παράγκας». Βρήκαν, λοιπόν πάτημα για τον «καθαρίσουν». Το 1997. Από την 11μελή Επιτροπή Διαιτησίας είχε παραιτηθεί ο εξ Αιτωλοακαρνανίας Ντάουλας και με γνωμοδότηση του Αλεξανδρίδη και της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ βγήκε παράνομη η συνεδρίασή της με τη 10μελή σύνθεση.

Ο Γερμανάκος… χάνεται. Ο Αλεξανδρίδης όχι. Η «παράγκα» μεριμνά αργότερα για την αναρρίχηση του στην προεδρία της ΕΠΟ. Εν μία νυκτί εμφανίζεται ως τακτικό μέλος του Ολυμπιακού Βόλου (απαραίτητη τυπική προϋπόθεση να ανήκει σε κάποιο σωματείο), μολονότι είχε υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε σωματείο. (…)

Ο μεγάλος θόρυβος, όμως, ξεσπά με την εκλογή του προηγούμενου προέδρου της ΕΠΟ, του Σωτήρη Αλημίση. Στις εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη το Νοέμβριο του 1997. Όπως κατά κόρον έχε ακουστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και έχει γραφτεί στον Τύπο, ο Θωμάς διαδίδει πως έχει 3 εκατομμύρια δολάρια από τον… μεγάλο για να «κάνει παιχνίδι». Μία, εκατόν μία, ποιος ξέρει πόσες συνειδήσεις εκμαυλίζονται στην πρωτεύουσα του Έβρου. Πρόεδρος, όπως είπαμε ο Αλημίσης και γενικός γραμματέας ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ενώ εμφανίζονται στο συμβούλιο και άτομα… εμπνεύσεως Θωμά, χωρίς ιστορία στο ποδόσφαιρο. Όπως ο Αντιπαριώτης και ο Κούκης (ανιψιός των αφών Μητρόπουλου). Εμφανίζονται επίσης στο προσκήνιο και άτομα σαν τον Γιάννη Μπεθάνη. Απλός υπάλληλος στην ομοσπονδία, που μάλιστα επί διοικήσεως Τριβέλλα παραπέμπεται στο συμβούλιο επειδή είχε συστήσει στο 20 όροφο εταιρία αθλητικών ειδών.

Ο Μπεθάνης γίνεται αναπληρωτής διευθυντής. Και γίνεται ακόμη πιο γνωστός, όταν μετά από καιρό θα μπουκάρει στην ΕΠΟ ο Δημήτρης Μελισσανίδης και θα τον χαστουκίσει! Αφήνοντας με την απορία τον απλό κόσμο για το τι του έφταιγε ένας απλός μισθωτός…

Η «άλωση» αυτά τα χρόνια είναι σε όλα τα επίπεδα. Θα προσληφθούν –για παράδειγμα- ως ομοσπονδιακοί προπονητές οι διάσημοι… Σούλης Παππάς και Τάκης Μανδραφλής. Βετεράνοι παίχτες του Αιγάλεω αμφότεροι! Μάλιστα ο Παππάς ήταν τα παλιά χρόνια για ένα διάστημα συνέταιρος του Θωμά σε επιχείρηση που φαλίρισε. Στον έτερο πόλο διοίκησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, την ΕΠΑΕ, το ξεκίνημα περιλαμβάνει «γκρέμισμα» του μακαρίτη πλέον Γιώργου Δέδε. Δεν σεβάστηκε, λέει, ο Θωμάς ότι ο «παππούς» ήταν πνευματικός πατέρας του αδελφού του Βίκτωρα. Στη θέση του Δέδε τοποθετείται ο Στέλιος Σφακιανάκης. Αντιπρόεδρος σήμερα του… αδιάφθορου ΠΑΟΚ. Παράλληλα, υπεύθυνος οικονομικών είναι ο Σίμος Λάζαρης, διευθυντής μέχρι πρότινως του «δικεφάλου του Βορρά», ενώ σκάει μύτη και ο (διάσημος πλέον ελέω Τριανταφυλλόπουλου) Αργύρης Λίβας, ασκούμενος δικηγόρος στο γραφείο του Αλέξη Κρυσταλλίδη, νομικού συμβούλου του ΠΑΟΚ!

Όταν ο Γκαγκάτσης μεταπήδησε στην ΕΠΟ, άφησε τη θέση του νομικού συμβούλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Αργύρη Λίβα. Αυτές οι συμπτώσεις στην Αθήνα των 15 χιλιάδων και πλέον δικηγόρων…

Μετά τον Γερμανάκο μπαίνει σ’ εφαρμογή το σχέδιο των «αναλώσιμων» αρχιδιαιτητών. Λανδράκης πρώτα, Βουρίκης μετά, Νικάκης κατόπιν. Οι «μακράς διαρκείας» συνεργάτες στο χώρο της διαιτησίας αξιοποιούνται σε άλλους τομείς. Ο Πατρινός Φιλιππίδης φερ’ ειπείν, όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ορισμού Διαιτητών της ΕΠΑΕ περνούσε κάθε Τρίτη πρώτα από το γραφείο του Θωμά στη Λεωφόρο Καβάλας. Αυτός είναι ο ένας από τους δύο Πατρινούς της «κατάστασης». Ο άλλος, ο Τσεκλένης είναι μαζί με τον Μερσίνη και τον Λέσβιο Κουκούλα οι τρεις διατητοπαράγοντες που ξεμπρόστιασε πριν από πέντε χρόνια η «Α.Η» αποκαλύπτοντας ότι τα τηλέφωνά τους, εταιρίας κινητής τηλεφωνίας του Κόκκαλη, είχαν νούμερα στη σειρά.

Κολλητός του Θωμά κι ο Αθηναίος Λέκκας, που αργότερα για να τον επιβραβεύσει ο «εξωθεσμικός» τον προωθεί στη θέση του αρχιδιαιτητή ποδοσφαίρου σάλας. Τον δε Πειραιώτη Λαγογιάννη τον προωθεί, απ’ ό,τι λέγεται για πρόεδρο της ΟΔΠΕ. Κοντά σ’ αυτούς, ο Θεσσαλονικός Ζαχαριάδης – εκ των πρώτον, όπως ακούγεται, φίλων του Θωμά στο διαιτητικό στερέωμα. Διαιτητής στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος 1996-97 στο Καστοριά – ΟΣΦΠ 0-5.

Ζαχαριάδης, Φιλιππίδης, Μπέντας, Λαγογιάννης, Λέκκας, Τσιρσκίδης (Θεσσαλονίκης), Κοντογιαννίδης (Ξάνθης) είναι αυτοί που συνέπραξαν στις 31 Δεκεμβρίου1997 να καρατομηθούν από την Α’ Εθνική ο Αθηναίος Παναγιώτης Βαρούχας και ο Καρδιτσιώτης Ηλίας Χατζής, καίτοι οι αναμορφώσεις των πινάκων γίνονταν ή το Νοέμβριο ή το καλοκαίρι. Διαιτητές οι οποίοι εθεωρούντο ανεπίληπτης διαγωγής και απόδοσης. Κι αυτό για να επαναφέρουν στη μεγάλη κατηγορία τον γνωστό και μη εξαιρετέο Παπουτσέλη και τον Πειραιώτη Σωτηρόπουλο.

Ο Χατζής αφήνει σαφές υπονοούμενο: «Μ’ έφαγαν γιατί εγώ δεν σφύριζα ό,τι ήθελα κάποια κέντρα αποφάσεων που βρίσκονται σε λεωφόρους της Αθήνας». Ο δε Βαρούχας δηλώνει την ίδια εποχή: «Είμαι υπερήφανος που έφυγα με αυτόν τον τρόπο».

Δεν είναι βέβαια οι μόνο που ξηλώθηκαν επειδή δεν δέχτηκαν να… προσκυνήσουν. Ο Σερραίος Μιντιούρης κόπηκε από τον πίνακα επειδή… επέτρεψε το 1998 να αποκλείσει από το Κύπελλο τον ΟΣΦΠ. Επίσης, ο Δωδεκανήσιος Μιχαλάκης θεωρήθηκε ότι… αδίκησε τον ΟΣΦΠ στην περσινή πρεμιέρα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Καριέρα στην Α’ Εθνικής διαρκείας μίας αγωνιστικής! Ρεκόρ! Έτσι, για να πάρουν το μήνυμα οι υπόλοιποι.

Ο Σπάθας φέρεται να είναι ο «στρατολόγος». Ο άνθρωπος που την εποχή της ανοικοδόμησης της «παράγκας» γύριζε από χωρίου εις χωρίον για να προσαρτήσει στο «άρμα» διαιτητές και έφτασε, εν τέλει, στο σημείο να γίνει στρατηγός της διαιτησίας. (…)

Η «παράγκα» δεν περιορίστηκε στην… επιτήρηση των διαιτητών, αλλά μπήκε σε πολλά χωράφια. Και όπως όλοι πλέον λένε ανοιχτά, δεν περιχαρακώθηκε στο στενό περιβάλλον της Α’ Εθνικής. Έπιασε όλες τις βαθμίδες, από τ’ αλώνια στα σαλόνια.

Ποιες ομάδες, πέραν των… γνωστών βγήκαν κερδισμένες ως τώρα απ’ όλη αυτή τη φημολογούμενη δράση της «παλιοπαρέας»; Αυτό το ξέρει, καλύτερα απ’ όλους μας, η «παλιοπαρέα»…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: