Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Από το Double του 2010, στο χάος του 2012…

Πώς ο Παναθηναϊκός από τη δόξα και τη χλιδή του Double του 2010 οδηγήθηκε στην οικονομική-αγωνιστική καταστροφή του 2012...

Στιγμιότυπο παναθηναϊκής ΥΓΕΙΑΣ
Στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το 2008 μπήκαν στα ταμεία του Συλλόγου 64 εκατομμύρια ευρώ. Προσέφεραν από την τσέπη τους χρήματα οι Βγενόπουλος, Πατέρας, Γιαννακόπουλος, Ζωλώτας, Δάβαρης, Νίκας, Ξυλάς, καθώς και ορισμένοι φίλαθλοι - μικρομέτοχοι. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν έβαλε ούτε μισό ευρώ, ωστόσο παρέμεινε μεγαλομέτοχος. Αυτή ήταν άλλωστε η επιθυμία του. Να παραμείνει εντός της ΠΑΕ, να μην πληρώνει ο ίδιος και όταν έρθει η ώρα να τα διαλύσει όλα. Τους στόχους του τους πέτυχε.



Ο Παναθηναϊκός είναι μία βόμβα καλά ρυθμισμένη για να εκραγεί. Με μοναδικό πρόβλημα πως μόνο αυτός που τη ρύθμισε ξέρει το πότε θα γίνει η έκρηξη.

 

Το GreenZone θυμάται μερικές σημαντικές στιγμές που βίωσε ο Παναθηναϊκός από το Double του 2010 και την αποχώρηση από τα κέντρα αποφάσεων των «πολυμετοχικών» μέχρι την εξαθλίωση του 2012. Κάθε μία έπαιξε τον ρόλο της για να διαμορφωθεί η φετινή οικονομική - αγωνιστική εικόνα.

* Το 2010 ο Παναθηναϊκός κατακτάει το πρωτάθλημα. Δεν προλαβαίνουν να κοπάσουν τα πανηγύρια και ξεκινάει ο πόλεμος κατά του προέδρου του Τριφυλλιού Νικόλα Πατέρα από τις δύο εφημερίδες που υποτίθεται πως στηρίζουν τον Σύλλογο. Από την Πράσινη και από το Derby.

Ο πρόεδρος του Double, του 50-50, του... 5ου Ολυμπιακού, αυτός που απομάκρυνε από τον χώρο του αθλητισμού προσωπικότητες όπως ο Κόκκαλης, ο Γκαγκάτσης, ο Ψυχομάνης, που έφερε στον Παναθηναϊκό παίκτες όπως οι Τζιμπρίλ Σισέ, Κώστας Κατσουράνης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σεμπάστιαν Λέτο ονοματίστηκε από Πράσινη εφημερίδα ως «πρόεδρος γλάστρα».

* Τον Σεπτέμβριο του 2010 Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας δίνουν τα χέρια στο ξενοδοχείο Plaza. Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε είχε ως στόχο την ομόνοια για να μπορέσει ο σύλλογος να βγει από αδιέξοδα. Ωστόσο, ο Τζίγγερ δεν τήρησε σχεδόν κανέναν όρο:
α) οικονομικά δεν πλήρωσε ό,τι αναλογούσε στο ποσοστό του και έτσι αντί για 9,1 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να δώσει 5 εκατ. ευρώ.

β) ένας από τους όρους ήταν ο εξής:
«Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα αποκηρύξει δημόσια κάθε διχαστική κίνηση που εκπορεύεται από το "περιβάλλον" του και το ίδιο θα κάνουν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Νικόλας Πατέρας αν προκύψει τέτοιο ζήτημα».

Τα φιλικά προς τον Βαρδινογιάννη media δεν σταμάτησαν την πολεμική πολιτική, με τη δικαιολογία πως δεν έχει πλέον σχέση ο Τζίγγερ μαζί τους. Ούτε καν με τον Κώστα Γκόντζο

γ) Ένας ακόμη όρος ήταν:
«Την όλη ευθύνη για την κατάληξη του γηπέδου στον Βοτανικό και την διαχείριση της ΓΗΠΕΛ θα διατηρήσει ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης ο οποίος υποχρεούται ή να φτιαχτεί το γήπεδο με όρους θετικούς για την ΠΑΕ ή να τερματίσει το project χωρίς απαιτήσεις τρίτων εις βάρος της ΠΑΕ».

Όχι μόνο δεν φρόντισε ο Τζίγγερ για την κατασκευή του γηπέδου με όρους θετικούς για την ΠΑΕ, αλλά ούτε ποτέ τερμάτισε το project χωρίς απαιτήσεις τρίτων. Ως αποτέλεσμα φτάσαμε στο σήμερα και στον κίνδυνο της κατεδάφισης της Λεωφόρου με αντάλλαγμα ένα... εμπορικό κέντρο, λειψές εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη και στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα ασύμφορο για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό γήπεδο.

* Εκλεκτός του Γιάννη Βαρδινογιάννη για την προεδρία ήταν ένα πρόσωπο που καμία σχέση δεν είχε με τον Σύλλογο και με τον αθλητισμό γενικότερα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

* Την ίδια περίοδο ο Τζίγγερ από τη μία έλεγε πως ο Πατέρας δεν άφησε υποχρεώσεις και πως όλες οι οφειλές του Συλλόγου ήταν πληρωμένες, ενώ από την άλλη χαρακτήριζε… χρεοκοπημένο τον Παναθηναϊκό.

* Η ΠΑΕ παρέμενε «πολυμετοχική», όμως όλες οι ενέργειες θύμιζαν εποχές «μονομετοχικότητας», καθώς οι αποφάσεις περνούσαν αποκλειστικά και μόνο από τον μεγαλομέτοχο και τους εκλεκτούς – «φυτευτούς» του στα διάφορα πόστα (πρόεδροι, οικονομικοί διευθυντές, κλπ).

* Ποιες ήταν λοιπόν οι αποφάσεις του Τζίγγερ για τον χρεοκοπημένο αυτό, όπως τον χαρακτήριζε, Παναθηναϊκό; Του φόρτωσε δάνεια. Από τράπεζα της οικογένειάς του μάλιστα. Για να ξεπληρώσει τα χρέη, θα υπέθετε ο ανυποψίαστος.

Αμ δε… Για να φορτώσει το Τριφύλλι με βαριά συμβόλαια ποδοσφαιριστών που ποτέ δεν απέδωσαν στο χορτάρι. Έφερε τους Γκοβού, Πλεσί, Λουίς Γκαρσία, Φερνάντεζ, Ιωαννίδη και την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα Μπουμσόνγκ. Ανανέωσε ταυτόχρονα, μέχρι το 2014 τον Λουκά Βύντρα, ανεβάζοντας το συμβόλαιό του σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι μετοχές του Τζίγγερ περνάνε στην Παναθηναϊκή Συμμαχία και το ερώτημα που καίει είναι το εξής: έφυγε ή όχι;


* Διάδοχος του Κωνσταντόπουλου, ο οποίες απέτυχε σε όλους τους τομείς ως πρόεδρος, ήταν ο μέχρι τότε α' αντιπρόεδρος Δημήτρης Γόντικας. Και αυτός εκλεκτός του Τζίγγερ. Πρώην βολλεϋμπολίστας και πρόσωπο που έχαιρε και χαίρει της εκτίμησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

* Το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς χάθηκε οριστικά στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Στο «derby της ντροπής» με τον Καλόπουλο και τα επεισόδια. Οι αντιδράσεις της διοίκησης Γόντικα ήταν επιδερμικές και φυσικά δεν έφτασαν τα πράγματα στα «άκρα», κάτι που ήταν και η απαίτηση της μεγαλύτερης μάζας των αγανακτισμένων φιλάθλων.

* Ξεσπάει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων που ξεμπροστιάζει εις διπλούν τις διοικήσεις του μεγαλομετόχου Γιάννη Βαρδινογιάννη. Από τη μία φανερώνεται η ευκολία με την οποία κλέβονταν τίτλοι από τον Παναθηναϊκού, κάτω από τα μάτια του... ανυποψίαστου Τζίγγερ. Κάτι που είχε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο πρεστίζ του Συλλόγου, αλλά και στα οικονομικά δεδομένα. Από την άλλη, φανερώνεται η αδυναμία της διοίκησης του Τριφυλλιού να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να «ξεβρωμίσει» το πρωτάθλημα. Μεγαλύτερη ευκαιρία από τις κασέτες της ΕΥΠ δύσκολα θα βρεθεί ξανά.

* Τα οικονομικά προβλήματα -απόρροια τόσο της απόφασης του Τζίγγερ να μην πληρώνει τίποτα, όσο και των ενεργειών των εκλεκτών του στη διοίκηση- βγαίνουν στην επιφάνεια. Ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός χάνει σταδιακά τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του, χωρίς να τους αντικαθιστά με ισάξιους. Πρώτοι που στην ουσία εκδιώχθηκαν οι σταρ Τζιμπρίλ Σισέ και Ζιλμπέρτο Σίλβα.

* Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Τζίγγερ αποφάσισε να προβεί στην παγκόσμια πρωτοτυπία να παρκάρει τις μετοχές του. Μία εταιρεία με έλλειμμα, με χρέη, με άδεια ταμεία, με υποχρεώσεις να τρέχουν και ο μεγαλομέτοχος… παρκάρει σε δικηγορικό γραφείο τις μετοχές του!

* Ο Ανδρέας Βγενόπουλος του ζητάει να αναλάβει τις ευθύνες της ΓΗΠΕΛ και στην ουσία να τιμήσει το μνημόνιο του 2010. Στη συνέχεια θα έτρεχε ΑΜΚ 15 εκ. ευρώ με τιμή μετοχής 0.33 ευρώ, την οποία δεσμεύτηκε πως θα κάλυπτε. Ο Τζίγγερ κάνει τον… Κινέζο και εντελώς βολικά για τον ίδιο εμφανίζεται με ταξί ο Βλάσης Τσάκας με τους Άραβές του. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Δημήτρη Γόντικα σε καφέ στην Κηφισιά.

* Παραμύθια καθημερινά, με τον Βγενόπουλο να τα ξεμπροστιάζει λίγες ημέρες μετά την εμφάνισή τους («Παραμύθια της Χαλιμάς»), με την πλειοψηφία όμως των media (Goal, Sentra Fm, Derby, Πράσινη, Sport Fm, Real News, Real Fm, Skai Fm, ΕΘΝΟΣ, τηλεόραση κλπ) να αδιαφορούν και να προετοιμάζουν το έδαφος για την… εκτόξευση που ποτέ δεν ήρθε.

Εδώ να σημειώσουμε πως ο μοναδικός υπεύθυνος για να εξαφανίσει από τον χάρτη του Παναθηναϊκού τον Βλάση Τσάκα και τους… Αλ Σαούντ ήταν ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Βαρδινογιάννης. Κάτι που δεν έκανε ποτέ, παρόλο που οι δικές του μετοχές ήταν προς διαπραγμάτευση. 

* Παράλληλα με τις υποσχέσεις του Τσάκα, ξεκίνησαν και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις. Όσο ο Καβαλιώτης μάνατζερ έφερνε τον Ροναλντίνιο, τον Σικαμπάλα και τον «καλύτερο του Σισέ», η ομάδα απέδιδε εξαιρετικό ποδόσφαιρο με μαέστρο τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

* Ο Πορτογάλος είχε να παλέψει με 13 παίκτες, ολομόναχος, καθώς η διοίκηση Γόντικα ποτέ δεν φρόντισε να τον κάνει να νοιώσει πως έχει τη στήριξη της ΠΑΕ.

* Ο Δημήτρης Γόντικας δεν διάβασε ποτέ σε διοικητικό συμβούλιο την επιστολή του Ανδρέα Βγενόπουλου, μέσω της οποίας ζητούσε να συνεισφέρει οικονομικά, ώστε να ολοκληρωθούν μία ή δύο μεταγραφές που επιθυμούσε ο προπονητής του Συλλόγου στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, για να μπορέσει να κατακτηθεί ο τίτλος.

Τα επτά «αμαρτήματα» του Γόντικα

* Οι αποφάσεις και οι... μη αποφάσεις του Δημήτρη Γόντικα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απώλεια του τίτλου. Ενδεικτικά:
α) απουσία φιλάθλων στο Περιστέρι. «Τα παράπονα στον πρόεδρό σας», έλεγαν οι αστυνομικές δυνάμεις.
β) απουσία φιλάθλων σε εκτός έδρας παιχνίδια με δικαιολογία το κώλυμα της αστυνομίας.
γ) παρουσία φιλάθλων στη Λιβαδειά, πριν την κρίσιμη τριάδα των ντέρμπι.
δ) αδυναμία προστασίας των φιλάθλων και του συλλόγου τόσο στη Λιβαδειά, όσο κυρίως στο «αιώνιο» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, όταν απλώς παρακολουθούσε τον υπεύθυνο ασφαλείας του ΟΣΦΠ Τσιρώνη να… κατευθύνει.
ε) απόφαση να μην γίνει έφεση για την τιμωρία για την ποινή κεκλεισμένων των θυρών στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.
στ) καμία αντίδραση όταν η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε να ξεκουράσει τον Λεβαδειακό, χωρίς καμία δικαιολογία, πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό.
ζ) ούτε καν παρουσία στη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας όταν αποφάσισε να ξεκουράσει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

* Η ΑΜΚ στα 15 εκατ. ευρώ που θα είχε ζητηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2011 θα προχωρούσε επιτέλους τον Μάρτιο του 2012. Βρέθηκε όμως ο τρόπος για να μην συμβεί ούτε τότε...

Η διοίκηση Γόντικα κατέρρευσε επειδή παραιτήθηκαν τα τρία μέλη – εκλεκτοί του Τζίγγερ του Δ.Σ. Λουμίδης, Χατζηνικολάου και Τζήμας. Μαζί παραιτήθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, αντί να φροντίσει να αναπληρώσει τους τρεις παραιτηθέντες. Αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος» ήταν οι «πράσινοι» να τιμωρηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους με ετήσιο αποκλεισμό της UEFA με αναστολή.

* Οι Άραβες μπορεί να εξαφανίστηκαν, ωστόσο ο Τζίγγερ δεν αναλάμβανε τις ευθύνες του για τη Διπλή Ανάπλαση με αποτέλεσμα να παραμένει ακέφαλος ο Παναθηναϊκός, να μην προχωράει η ΑΜΚ, οι παίκτες να είναι απλήρωτοι, το έλλειμμα να μεγαλώνει και το πρωτοδικείο να είναι τόσο κοντά όσο ποτέ.

* Εμφανίζεται το Σωματείο του Γιάννη Αλαφούζου και τα πράγματα κάπως δείχνουν να ξεμπλοκάρουν. Ωστόσο, η ΑΜΚ αναβάλλεται συνεχώς με δικαιολογίες που δεν πείθουν. Τελικά ακυρώνεται και ορίζεται νέα στα 6 εκατ. ευρώ, όταν η τρύπα του Παναθηναϊκού (μόνο από την προηγούμενη χρονιά) είναι 23 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο).

* Στο μεταξύ η αποδόμηση της ομαδάρας του Double προχωράει κανονικά με τους μοναδικούς παίκτες ικανούς να «φτιάξουν παιχνίδι» (Νίνη, Κλέιτον) να αποχωρούν. Ο πρώτος, μάλιστα, με εξώδικο ως παράσημο από τον Δημήτρη Γόντικα. Αποχώρησε και ο Καραγκούνης και ο Σιμάο από το κέντρο, με τα αποτελέσματα, αγωνιστικά, να είναι εμφανή σε κάθε παιχνίδι, αφού χρήματα για να αποκτηθούν ισάξιοι δεν υπήρχαν.

* Οι μετοχές του Τζίγγερ περνάνε στην Παναθηναϊκή Συμμαχία και το ερώτημα που καίει είναι το εξής: έφυγε ή όχι ο Τζίγγερ; Από το μετοχολόγιο ίσως αποχώρησε. Όσο όμως αγωνιστικά και οικονομικά, το Τριφύλλι είναι μία ομάδα διαλυμένη, όσο το γήπεδό του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κινδυνεύει να γκρεμιστεί, όσο η Διπλή Ανάπλαση είναι ένας βραχνάς για τον Παναθηναϊκό έτοιμος να τον εγκλωβίσει για όλη την υπόλοιπη ιστορία του, τότε μάλλον μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ο Τζίγγερ είναι εδώ. Δικά του δημιουργήματα είναι αυτά. Ούτε του Αλαφούζου, ούτε κάποιου άλλου μετόχου.

Ο Παναθηναϊκός είναι μία βόμβα καλά ρυθμισμένη για να εκραγεί. Με μοναδικό πρόβλημα πως μόνο αυτός που τη ρύθμισε ξέρει το πότε θα γίνει η έκρηξη.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος υπάρχουν και οι εξωτερικοί εχθροί (Παράγκα, υποτακτικές προς τον ΟΣΦΠ αρχές, εχθρικά media) και έδεσε το γλυκό.

Είτε φταίει ο Φερέιρα είτε όχι για την αγωνιστική εικόνα του Συλλόγου, είτε παραμείνει προπονητής είτε αντικατασταθεί, είτε έμενε ο Καραγκούνης στο ρόστερ είτε έρχονταν άλλος καλύτερος για τη θέση του το καλοκαίρι, είτε μειωθεί τελικά (όπως είχαν δεσμευτεί οι άνθρωποι της Συμμαχίας πως θα γίνει στο ενδιάμεσο της περιόδου) το συμβόλαιο του Βύντρα είτε όχι, η ουσία είναι η ίδια και τα προβλήματα έχουν μεγαλύτερο βάθος από τις ευθύνες ενός προπονητή ή ενός ποδοσφαιριστή. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται κάτι δραστικό για να μπορέσει να επιβιώσει από τον Γολγοθα που έχει να διαβεί τους προσεχείς μήνες. Η (μερική) αποβαρδινογιαννοποίηση της ΠΑΕ θα ήταν λογικά μία καλή αρχή, για να πειστεί πάνω απ' όλα ο κόσμος του Τριφυλλιού. Ωστόσο, οι φήμες... παρέμειναν φήμες.

Αναλύσεις, ειδήσεις και ιστορικές αποκαλύψεις για τον Παναθηναϊκό Α.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: