Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Τα «127+1» πρωτοσέλιδα μηνών που έγιναν…ΚΑΠΝΟΣ (part1)

Τα «127+1» πρωτοσέλιδα μηνών που έγιναν…ΚΑΠΝΟΣ (part1):

Αφού έπιασε ρυθμό με τις «συγγνώμες» η εφημερίδα Derby, μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να απολογηθεί και για τη 15μηνη πριγκιπική κοροϊδία; Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος του GreenZone, για τον τρόπο που το έντυπο παρουσίαζε πρίγκιπες, πριγκίπισσες και παραμύθια της Χαλιμάς!


Γράφει ο Pierrakos

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Όταν το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου του 2011 ένα ταξί στάθμευε έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Μαρούσι, ακόμα και ο πλέον ευφάνταστος συγγραφέας (επιπέδου Αλέξανδρου Βασιλόπουλου) δε θα μπορούσε να διανοηθεί τα όσα θα επακολουθούσαν τους επόμενους 15,5 μήνες: ένας «μάνατζερ από την Καβάλα», ονόματι Bλάσης Τσάκας, θα ενέτασσε στην παναθηναϊκή καθημερινότητα εναλλασσόμενους πρίγκιπες και πριγκίπισσες εξ’ Αραβίας, θα σχημάτιζε στα λόγια «ευέλικτα Διοικητικά Συμβούλια», θα προσλάμβανε τεχνικά επιτελεία, θα κατασκεύαζε γήπεδο και προπονητικό κέντρο, θα έκανε μεταγραφές εκατομμυρίων ευρώ και –δυστυχώς το πλέον θλιβερό– θα διέσυρε στο πανελλήνιο τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.


Σε όλο αυτό το διάστημα ένα είναι βέβαιον: το φαινόμενο «Τσάκας» έτυχε της πλήρους στήριξης μερίδας των ΜΜΕ. Πέραν πάσης αμφιβολίας, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαρκή προβολή των θέσεων του Τσάκα διαδραμάτισε το Derby news.

Στο αφιέρωμα, που ακολουθεί, το GreenZone παρουσιάζει, ανά μήνα, τα πιο χαρακτηριστικά σημεία από τις πάμπολλες πρωτοσέλιδες αναφορές του εν λόγω εντύπου σχετικά με τα…αραβουργήματα του Τσάκα.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2011 (την επομένη της πρώτης εμφάνισης του Τσάκα) έως και τις 4 Ιανουαρίου 2013 (ημέρα λήξης αυτής της κωμωδίας) το Derby -είτε ως βασικό θέμα είτε υπό μορφή «χτυπήματος» - αφιέρωσε 127 πρωτοσέλιδα σε Σαουδάραβες πρίγκιπες και στον Έλληνα εκπρόσωπό τους. Το «+1» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της 5ης Ιανουαρίου, όταν όλα έχουν τελειώσει και η εφημερίδα αρκείται να γράψει -δίχως ψήγμα συγγνώμης ή έστω αυτοκριτικής- ότι «Έγινε το όνειρο…καπνός».

Α΄ ΜΕΡΟΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011: Η ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2011, την επομένη της εμφάνισης Τσάκα, η εφημερίδα που πλέον στις... καλές τις ημέρες πουλάει 500 φύλλα σε Αθήνα και Πειραιά, κυκλοφορεί με υπότιτλο «Εταιρία μαμούθ πίσω από το Σαουδάραβα πρίγκιπα» και προσθέτει ότι «πληροφορίες τον θέλουν να έρχεται στις 3 Οκτωβρίου στην Αθήνα».

Τρεις ημέρες μετά (23/9), προαναγγέλλεται το τέλος του πρίγκιπα (ναι, αυτού που θα ερχόταν στις 3 Οκτωβρίου!), αλλά ευτυχώς, αγαθή τη τύχη, πέντε ημέρες μετά (28/9) η εφημερίδα κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα «Είμαι εδώ» διανθισμένο από φωτογραφία του πρίγκιπα Αλ Σαούντ.

Στο ενδιάμεσο διάστημα (25/9) η εφημερίδα αναρωτιέται «ποιοι τρέμουν μη βγει αληθινός ο Tσάκας» και συμπληρώνει: «ανεξήγητος πανικός σε γνωστά στέκια εν όψει του Σουλτάν Αλ Σαούντ».

Ο μήνας «κλείνει» μέσα σε κλίμα ευφορίας, αφού επιτέλους «ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, το επίσημο πληρεξούσιο φέρνει ο Τσάκας και μπαίνει στην τελική ευθεία η υπόθεση του πρίγκιπα» (29/9).

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛ ΣΑΟΥΝΤ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΕ, ΚΑΕ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ, ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΣΙΣΕ!

Τα χαρμόσυνα νέα πολλαπλασιάζονται: ο Αλ Σαούντ δεσμεύεται ότι θα βάλει «70 εκατομμύρια με το καλημέρα» (2/10). Το μόνο αδιευκρίνιστο σημείο του συγκεκριμένου πρωτοσέλιδου είναι εάν εννοεί 70 εκατομμύρια σε ευρώ, σε δολάρια ή σε... αέρα!

Στις 4 Οκτωβρίου, ο πρίγκιπας εμφανίζεται έτοιμος για «άμεση ενίσχυση της ομάδας τον Ιανουάριο (του 2012)» αλλά το κυριότερο για «γήπεδο στο Βοτανικό».

Το πρωτοσέλιδο της 5ης Οκτωβρίου συνιστά μία από τις κορυφαίες στιγμές της πολύμηνης πριγκιπικής διαδρομής του Derby για δύο λόγους: α) ο πρωτοσέλιδος τίτλος είναι «Λύσσα για να χαλάσουν και την επόμενη ημέρα στον Παναθηναϊκό» με υπότιτλο «Ξαφνικά τα παπαγαλάκια του Βγενό ανακάλυψαν “κουμπαριά” του Τσάκα με τον Βατσινά» και β) ο Τσάκας δηλώνει: «δώρο μία μεταγραφή και γιατί όχι ο…Σισέ».

Ωστόσο, ο διορατικός Αλ Σαούντ και ο μεθοδικός Τσάκας δεν αμελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα του Συλλόγου και γι’ αυτό υπάρχει (πάντα πρωτοσέλιδα) «πριγκιπικό σχέδιο για το Βοτανικό – τα πλάνα του Αλ Σαούντ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού» (8/10). Στο πρωτοσέλιδο της ίδιας ημέρας μαθαίνουμε ότι το νέο Δ.Σ. θα είναι «ευέλικτο και οκταμελές».

Τρεις ημέρες αργότερα (11/10) ο τίτλος είναι «Σιγουριά του Σαουδάραβα: δικός μου ο Παναθηναϊκός», ενώ ο Αλ Σαούντ θα έρθει τελικά στην Αθήνα (οι προηγούμενες αφίξεις του μυστηριωδώς αναβλήθηκαν) στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον Εργοτέλη. Τελικά δεν ήρθε. Ποτέ. Στις 15/10 επιτέλους «ανοίγει ο δρόμος», καθώς «σήμερα αναμένονται τα πιστοποιημένα έγγραφα από την Τζέντα», ενώ η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι «αρκετά εκατομμύρια για το όνομα του γηπέδου στο Βοτανικό σκοπεύει να διαθέσει ο θείος του Αμπντούλ Αζίζ».

Στις 18/10, πάντα σύμφωνα με το Derby, ξεκίνησε η «σύνταξη της συμφωνίας – σε πολύ καλό κλίμα η χθεσινή συνάντηση των δικηγόρων Βαρδινογιάννη – πρίγκιπα». Στις 20/10 ο τίτλος είναι «Μία ανάσα από την οριστική συμφωνία ΠΑΟ – πρίγκιπας», αφού «υπογράφτηκε το προσύμφωνο» και «ο Αλ Σαούντ έρχεται αύριο ή το Σάββατο στην Αθήνα».

Στις 26/10 «δίνουν τα χέρια Βαρδινογιάννης - πρίγκιπας» και «θετικός στις αλλαγές ο Τζίγγερ, πήραν το MoU οι δικηγόροι του», ενώ «δεν αποκλείεται να πέσουν σήμερα και οι υπογραφές για οριστικοποίηση της συμφωνίας». Στο πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας (27/10) «τα παίρνει όλα ο πρίγκιπας», αφού «ενδιαφέρεται και για την ομάδα μπάσκετ, όπως αποκάλυψε ο Βλάσης Τσάκας».

Παράλληλα, ο Τσάκας έχει στην «τσάντα» του το «προσύμφωνο με το Σικαμπάλα». Στις 28/10, επέτειο του «ΟΧΙ», το έγκυρο Derby επικαλούμενο τον Τσάκα κάνει λόγο για «μία μεταγραφή πάνω από 10 εκατ. ευρώ που θα κάνει πάταγο».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ!

Ο μήνας της απόλυτης ευτυχίας για κάθε Παναθηναϊκό. Στις 3/11 ο τίτλος του (εντυπωσιακού) πρωτοσέλιδου είναι «έπεσαν οι υπογραφές πρίγκιπα- Τζίγγερ και τώρα εκτοξεύεται». Στον υπότιτλο «αλλάζει σελίδα ο ΠΑΟ», ενώ ο Αλ Σαούντ (άνευ του θείου του) δηλώνει ότι «σχεδιάζουμε το καλύτερο για την επόμενη ημέρα». Στο πρωτοσέλιδο της ίδιας ημέρας, η εφημερίδα του Κώστα Γκόντζου, (πάντα μετριόφρων και συνετός ο εκδότης που πλέον εργάζεται στο πρώην TV Magic), γράφει στον υπέρτιτλο «πλήρης δικαίωση της μετρημένης στάσης του DERBY».

Την επόμενη ημέρα (4/11),  η νέα διοίκηση «δένει Λέτο, Νίνη, Λάζαρο» και δίνει «ρόλο σκάουτερ σε Μπορέλι, Ρότσα στη Λατινική Αμερική και Δομάζο στην Αττική». Επίσης, η νέα διοίκηση κάνει «σκέψεις για την κατασκευή και του προπονητικού κέντρου στο Βοτανικό δίπλα στο γήπεδο». Στις 15 Νοεμβρίου ο πρίγκιπας θα ανακοινώσει «το πριμ που θα μοιραστούν (οι παίκτες) για νίκη στο λιμάνι», ενώ στην ομάδα των σκάουτερ δίπλα στους Μπορέλι, Ρότσα και Δομάζο προστίθεται ο Μπόνεφ για τη Βουλγαρία!

Αλλά επειδή οι μεταγραφές δεν μπορούν να περιμένουν, την επόμενη κιόλας ημέρα (16/11), ο μεταγραφικός σχεδιασμός υλοποιείται: πυροδοτείται η «Βόμβα με Ρόνι», καθότι «ο Σουλτάν Αλ Σαούντ θέλει να φέρει το Βραζιλιάνο σούπερ σταρ στον ΠΑΟ και ο Βλάσης Τσάκας αποκάλυψε ότι έχουν γίνει ήδη επαφές». Στο πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας, ο μάνατζερ του Ροναλντίνιο δηλώνει ότι ο πελάτης του «θέλει να παίξει στην Ελλάδα». Δίπλα από αυτή τη δήλωση υπάρχει «χτύπημα» ότι ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει «με IRON Bύντρα στο ντέρμπι».

Στις 23/11 αποστομώνονται οριστικά οι κακόπιστοι αμφισβητίες του Αλ Σαούντ (οι οποίοι αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα εισρεύσουν τα χρήματα), αφού ο τίτλος είναι «Το χρώμα του χρήματος. Την άλλη Τετάρτη θα δείξει ο πρίγκιπας τα 15 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον Τσάκα». Τελικά ούτε χρήματα από την... Monopoly δεν έδειξαν (προσοχή στο ρήμα... ο στόχος ξαφνικά από το να μπουν χρήματα έγινε να... τα δείξουν!).

Στις 24/11 ξεχωρίζει η είδηση ότι «σήμερα στην Αθήνα το ραντεβού για Ροναλντίνιο» και «έχουμε μεγάλες πιθανότητες να ντύσουμε το Ρόνι στα πράσινα (δηλώνει ο Τσάκας)». Στις 25/11 διευκρινίζεται ότι υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση στο θέμα Ροναλντίνιο διότι «σήμερα έρχεται τελικά στην Αθήνα ο Ασίς και θα συναντηθεί με τον Τσάκα το αργότερο μέχρι αύριο». Ο μήνας κλείνει με μία ακόμα ανανέωση συμβολαίου: μετά τους Λέτο, Νίνη, Λάζαρο, ο Σιμάο «εδώ θα μείνει» αφού «η πλευρά του πρίγκιπα συμφώνησε προφορικά» μαζί του.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Ο ΑΛ ΣΑΟΥΝΤ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑ «ΚΡΥΒΕΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ»!

Στις 6 του μηνός, το πρωτοσέλιδο τιτλοφορείται «Τελειώνουμε ως την Πέμπτη» με υπότιτλο « “την ερχόμενη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός θα είναι δικός μας” δήλωσε χθες ο συνεργάτης του Σουλτάν Αλ Σαούντ». Η Πέμπτη (8/12) φτάνει και το Derby σημειώνει πρωτοσέλιδα: «Ώρα μηδέν. Ο κόσμος του τριφυλλιού περιμένει με αγωνία την ολοκλήρωση του deal με το Σαουδάραβα πρίγκιπα».

Την επόμενη ημέρα, η εφημερίδα γράφει συγκρατημένα «ικανοποιητική η αποτίμηση του ελέγχου της ΠΑΕ - προχωράμε λέει η πλευρά του πρίγκιπα - στάση αναμονής από Βαρδινογιάννη», αλλά στις 10 Δεκεμβρίου υπάρχει σαφώς πιο αισιόδοξο «χτύπημα»: «η τροπολογία είναι το τελευταίο ανάχωμα πριν από την “έφοδο” του πρίγκιπα στην Ελλάδα και τον ΠΑΟ».

Στις 14/12 παρουσιάζεται ένα μικρό κώλυμα με την «πριγκιπική παράταση 24 ωρών», αφού «δεν δόθηκε χθες ο φάκελος στον Τζίγγερ λόγω ενός προβλήματος με το bank commitment». Ευτυχώς, όμως, ο Τσάκας είναι «κατηγορηματικός ότι θα σταλεί σήμερα από την ευρωπαϊκή τράπεζα και το μεσημέρι θα παραδοθεί μέσω των δικηγόρων».

Στις 15/12 με πηχυαίους τίτλους αποκαλύπτεται ότι «έκρυβε θησαυρό ο φάκελος που παρέδωσε ο Τσάκας» με υπέρτιτλο «νέα χειροπιαστή πρόταση στα χέρια Βαρδινογιάννη». Ο Αλ Σαούντ, που μόλις προ πέντε ημερών ετοίμαζε «πριγκιπική έφοδο», είναι «παρελθόν» και για άγνωστους λόγους δεν «μετέχει πλέον στο επιχειρηματικό fund»!

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν «φήμες ότι μετέχει (στο fund) και η κόρη του αποθανόντος αντιβασιλέα της Σαουδικής Αραβίας»!

Στις 16/12 «το ΝΑΙ του Τζίγγερ περιμένουν οι Σαουδάραβες». Κατόπιν, με συνοπτικές διαδικασίες οι Άραβες εκπρόσωποι του fund έρχονται στην Αθήνα, βλέπουν από το ξενοδοχείο το παιχνίδι Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης 3-1, κάνουν κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό (πρωτοσέλιδα 17, 18 και 19/12). Μετά από όλα αυτά, εν τέλει συναντώνται και έρχονται σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Τζίγγερ: «ΝΑΙ!!! Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα» είναι ο τίτλος στις 20/12 με υπότιτλο: «κατ’ αρχήν συμφωνία, απομένει ο νόμος – η πλευρά Βαρδινογιάννη ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος ήταν θετικός». Συμπληρωματικά, υπάρχει και ολίγον επίχρισμα Τσάκα, ο οποίος δηλώνει στο έγκυρο και ανεξάρτητο Derby: «υπάρχει πλάνο που θα ικανοποιήσει και τον πιο δύσπιστο οπαδό του ΠΑΟ και θα ανακοινωθεί την ημέρα απόκτησης της ΠΑΕ».

Στις 21/12 είναι πια βέβαιο, πάντα σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του Derby, ότι «σε γερές βάσεις το deal του αιώνα για τον Παναθηναϊκό - τίποτα δεν το σταματά», και «οι Άραβες και θέλουν και μπορούν να πάρουν την ομάδα και να την εκτοξεύσουν». Το σωτήριον έτος 2011 ολοκληρώνεται με μία ακόμα μεταγραφή, καθόσον δίπλα στους Ροναλντίνιο, Σισέ και Σικαμπάλα θα αγωνίζεται ο Ντουγκλάο: «Ο Βραζιλιάνος πρώην στόπερ της Καβάλας που τώρα παίζει στην Μπράγκα έχει συμφωνήσει προφορικά να έρθει μόλις αναλάβουν οι Σαουδάραβες τον ΠΑΟ»…

Ευτυχισμένο το νέο έτος (2012), που δυστυχώς για το Σύλλογο και αυτό θα κυλήσει στον αστερισμό των Σαουδαράβων «κροίσων» με εκπρόσωπο τον Τσάκα.

Υ.Γ. Αλήθεια ο ΠΣΑΤ μπήκε ποτέ στον κόπο να καταμετρήσει ποτέ πόσες παράγραφοι του κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογράφων καταπατήθηκαν από το έντυπο Derby News κατά την πολύμηνη διάρκεια των πριγκιπικών παραμυθιών;

(συνεχίζεται...)

Greenzonegr
Τσάκας, Σαούντ και Derby
72
Υπομονή τα πρωτοσέλιδα φορτώνονται

Δεν υπάρχουν σχόλια: