Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

«Περίεργα» νούμερα στις χορηγίες του ΟΠΑΠ

«Περίεργα» νούμερα στις χορηγίες του ΟΠΑΠ:

Σε ρεπορτάζ-βόμβα για τις χορηγίες του ΟΠΑΠ στα ΜΜΕ προχώρησε σήμερα η Ελευθεροτυπία με την υπογραφή της Αριστέας Μπουγάτσου, που είναι και σύμβουλος έκδοσης.





Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει μια λίστα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τις χορηγίες του ΟΠΑΠ σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, ήρθαν στο φως οι χορηγικές συμβάσεις (όχι διαφημίσεις) σε δεκάδες ΜΜΕ για το 2012 και όσες έχουν συμφωνηθεί ως τώρα για το 2013. Τα ποσά που αναγράφονται στη δημοσιευθείσα λίστα είναι χωρίς ΦΠΑ.

Μπορεί να μας εξηγήσουν οι ιθύνοντες του ΟΠΑΠ ποια είναι τα κριτήρια των χρηματοδοτήσεων; Γιατί μπορεί ορισμένα μέσα να έχουν απήχηση στο κοινό βάσει κυκλοφοριών ή τηλεθεάσεων, αλλά πώς είναι δυνατόν να δίδεται χορηγία, για παράδειγμα, στην εφημερίδα «Γαύρος», ύψους 100.000 ευρώ, όταν η κυκλοφορία της αγγίζει συνήθως τα 1.500 φύλλα ημερησίως σε Αθήνα-Πειραιά; Η άλλη «ερυθρόλευκη» εφημερίδα «ΦΩΣ των σπορ» δέχεται χορηγία 50.000 ευρώ, όταν η κυκλοφορία της είναι περίπου τετραπλάσια από του «Γαύρου».

Τα έντυπα «πράσινης» απόχρωσης γενικά πάνε από το κακό προς το χειρότερο, όσων αφορά την κυκλοφορία τους, και είναι λογικό να μη χορηγούνται. Όμως σίγουρα μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως ο ΟΠΑΠ χορηγεί εκτός από τις δύο προαναφερθείσες «κόκκινες» εφημερίδες, όσους προπαγανδίζουν σταθερά κατά του Παναθηναϊκού (ή υπέρ του Βαρδινογιάννη -το ίδιο είναι), όπως το ΘΕΜΑ, η Real News, τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (διαβάστε εδώ για την εφημερίδα), το ΚΑΡΦΙ, το ΕΘΝΟΣ.

Το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας μπορείτε να το βρείτε αυτούσιο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: