Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Το γήπεδο διέλυσε την πολυμετοχικότητα

Το γήπεδο διέλυσε την πολυμετοχικότητα:

Όποιος αναρωτιέται πώς γίνεται να διαλύθηκε τόσο εύκολα ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός του 2010, δεν έχει παρά να κοιτάξει το γήπεδο!

Γράφει ο Green Finger

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Γιάννη Βαρδινογιάννη για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, με συνοδοιπόρους τους (κατά καιρούς) Δημάρχους Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτα Κακλαμάνη, Γιώργο Καμίνη, αλλά και τους επιχειρηματίες Μπάμπη Βωβό και Γιώργο Μπόμπολα κινδυνεύει ν’ αφανίσει τον Παναθηναϊκό!

Η Διπλή Ανάπλαση αποδεικνύεται τελικά η καταστροφή του Παναθηναϊκού, αφενός γιατί διέλυσε την πολυμετοχικότητα, αφετέρου γιατί δεν επιτρέπει σε κανέναν επιχειρηματία να πλησιάσει την ΠΑΕ.

Παρακολουθώντας πλέον τα γεγονότα από απόσταση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η πολυμετοχικότητα δεν διαλύθηκε λόγω του μεγάλου μπάτζετ και των σχέσεων των μετόχων, αλλά λόγω του γηπέδου!


Άλλωστε εάν ήταν μόνο θέμα μπάτζετ, μετά την παραίτηση Πατέρα από την προεδρία το καλοκαίρι του 2010, η ΠΑΕ υπό την πλήρη καθοδήγηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη (με πρόεδρο Κωνσταντόπουλο και αντιπρόεδρο Γόντικα), θα χαμήλωνε το εξοδολόγιο και δεν θα το… ανέβαζε, με κινήσεις όπως ήταν οι μεταγραφές Μπουμσόνγκ, Γκοβού, Πλεσί, Φερνάντες, Γκαρσία

Η πολυμετοχικότητα διαλύθηκε λόγω του γηπεδικού και του οικονομικού φορτίου που έπρεπε ν’ αναλάβει ο πρώην μεγαλομέτοχος.

Το αποδεικνύουν τα γεγονότα:

1) Τον Μάρτιο του 2010 είχαμε τη σύγκρουση του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Γιάννη Ξυλά, όταν ο δεύτερος ζητούσε ενημέρωση για το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης και ειδικότερα τα οικονομικά δεδομένα.

2) Τον ίδιο μήνα συμπτωματικά, ο Βαγγέλης Σαμαράς δήλωσε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, ότι η ΓΗΠΕΛ αδυνατεί να βρει χρηματοδότη για την κατασκευή του γηπέδου. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός έτρεχε ένα πρότζεκτ από το 2006, έκανε έξοδα (επισήμως 7,4 εκατ. ευρώ), για να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να βρει χρηματοδότη!

3) Τον Απρίλιο του 2010 υπήρχαν σενάρια αυτοχρηματοδότησης του έργου από τους μετόχους, κάτι που σήμαινε ότι κατ’ αντιστοιχία, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα έπρεπε να βάλει περίπου 60 εκατ. ευρώ!

4) Συμπτωματικά, μετά από αυτή την εξέλιξη, τον Μάιο του 2010, ο μεγαλομέτοχος έριξε από την προεδρία του Πατέρα, λέγοντάς του στην εσωτερική αλληλογραφία που είχαν ότι δεν τον στηρίζει…

5) Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε δεν προχώρησε καμία διαδικασία προς την κατασκευή του γηπέδου, παρ’ ότι η ΠΑΕ ήταν πλήρως στα χέρια του Τζίγκερ.

Αντιθέτως με μια ακατανόητη (ακόμη και σήμερα) κίνηση της διοίκησης της ΓΗΠΕΛ, στηρίχτηκε το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη (ψηφίστηκε τον Μάιο του 2011), με το οποίο δίνονταν το δικαίωμα στον επιχειρηματία Βωβό να γκρεμίσει τη Λεωφόρο, χωρίς να έχει μπει τούβλο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

6) Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, σε μια προσπάθεια να ντριμπλάρει τη πίεση του Ανδρέα Βγενόπουλου ν’ αναλάβει τις ποινικές και νομικές ευθύνες για το γηπεδικού, δήλωσε δημοσίως ότι θα καλύψει οτιδήποτε προκύψει από τις συμφωνίες με τον «Άκτωρα».

7) Από τον Φεβρουάριο του 2012 που η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης (σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων) να κατατεθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα θωράκιζε το νόμο Μπιρμπίλη, παραδόξως οι κύκλοι της (πρώην) ΓΗΠΕΛ, έκαναν επιθέσεις σε όσους μιλούσαν για τον κίνδυνο γκρεμίσματος του γηπέδου!

8) Τον Μάρτιο του 2012, με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κλήθηκε η ΓΗΠΕΛ να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα της. Σχεδόν έναν χρόνο μετά η θυγατρική εξακολουθεί ν’ αγνοεί την απόφαση των μετόχων της μητρικής εταιρείας!

9) Τον Σεπτέμβριο του 2012 στο ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εμφανίστηκε ένα ποσό οφειλής της τάξεως των 800.000 ευρώ στην εταιρεία «Άκτωρας», το οποίο δεν… καλύφθηκε και δεν έχει καλυφθεί από τον πρώην μεγαλομέτοχο, παρά τη δημόσια δέσμευση.

10) Τον Ιανουάριο του 2013, ΠΑΕ και Ερασιτέχνης, κατάφεραν και έπεισαν την κυβέρνηση για τη ψήφιση τροπολογίας, που ανέτρεπε το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη και έθετε ως προϋπόθεση για το γκρέμισμα της Λεωφόρου, την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό.

Παρά τα στοιχεία που έδωσε δημοσίως ο Βαγγέλης Σαμαράς, τον Σεπτέμβριο του 2011, παραμένει άγνωστο το ποσό που έχει ξοδευτεί για το γηπεδικό (με τα… γνωστά αποτελέσματα).

Παραμένει άγνωστο γιατί δεν καλύφθηκε από τον πρώην μεγαλομέτοχο το χρέος των 800.000 ευρώ προς την εταιρεία «Άκτωρας», παρά τη δημόσια δέσμευση του Τζίγκερ!

Παραμένει άγνωστο πότε και γιατί μπήκε η ρήτρα 2 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία «Άκτωρας», εάν η ΠΑΕ φύγει από το πρότζεκτ του γηπέδου.

Παραμένουν άγνωστοι οι κίνδυνοι από τυχόν αγωγές της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», ο οποίος στο παρελθόν είχε απειλήσει με αγωγή 200 εκατ. ευρώ!

Είναι ξεκάθαρο ότι όσο παραμένει ασαφές και ομιχλώδες το τοπίο, ουδείς σοβαρός επιχειρηματίας θα πλησιάζει την ΠΑΕ.

Ποιος θα βάλει τα ωραία του λεφτά για να του πάρει ο… «Άκτωρας», ο «Βωβός» και ο κάθε εμπλεκόμενος σε αυτή την ιστορία, αντί να δοθούν για την αναγέννηση της ομάδας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: