Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Δεκατέσσερις σκέψεις για το δέκατο τέταρτο!

Δεκατέσσερις σκέψεις για το δέκατο τέταρτο!:

Ο Ar1stot3lis καταγράφει 14 σκέψεις του γύρω από την 14η κατάκτηση κυπέλλου μπάσκετ από τον Παναθηναϊκό...


1. Το είχαμε μεγάλη ανάγκη αυτό το κύπελλο. Σε μία από τις πιο δύσκολες σεζόν της ιστορίας μας για όλα τα αθλήματα, ο τίτλος αυτός (3ος για τον Όμιλο φέτος, μετά τους τίτλους των εφήβων και των νεανίδων στο βόλλεϋ) ήταν μία τόνωση ηθικού για όλους τους Παναθηναϊκούς. Όποια κι αν είναι η έκβαση του πρωταθλήματος Ελλάδας και της Ευρωλίγκας, η χρονιά δε θα είναι χαμένη για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, καθώς το κοντέρ ήδη κατέγραψε έναν τίτλο. Για τους φίλους του Ολυμπιακού, ο συγκεκριμένος θεσμός το 2010 και το 2011 λεγόταν «Κύπελλο Ελλάδας», πλέον μετονομάστηκε σε «κυπελλάκι». Ήθελα να ήξερα όμως, από πού πηγάζει η υπέρμετρη αισιοδοξία τους για τους τελικούς των πλέι-οφ; Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά των δύο ομάδων για να δικαιολογεί την υπεροψία των «ερυθρολεύκων»; Το χθεσινό παιχνίδι δεν ήταν μόνο μία νίκη κι ένας τίτλος, αλλά και μία απόδειξη πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατακτήσει και το πρωτάθλημα Ελλάδας, παρά το μειονέκτημα έδρας.


2. Όσο μεγαλώνει, τόσο μας πωρώνει! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει πετάξει από πάνω του το προσωπείο του μετριοπαθούς και χαμηλών τόνων μπασκετμπολίστα και πλέον πανηγυρίζει πιο έντονα κι από τους πιο φανατικούς οπαδούς τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού. Κάτι που γουστάρουμε όλοι! Δημήτρη είσαι ένας από εμάς, είσαι ο Μεγάλος Αρχηγός, είσαι η ζωντανή Ιστορία του Τριφυλλιού. Ευλογημένο το όνομα «Δημήτρης» για τον Παναθηναϊκό. Δομάζος, Σαραβάκος και τώρα Διαμαντίδης. Πρόκειται για το όνομα που έχει γεννήσει τους περισσότερους «πράσινους» οπαδούς από κάθε άλλο...

3. Πάλι ένσταση; Έξις δευτέρα φύσις... Ο Ολυμπιακός ακολούθησε την «ερυθρόλευκη» πεπατημένη, καταθέτοντας ένσταση για τον τραυματισμό του Χάινς. Θα είχε όλο το δίκιο με το μέρος του, εφόσον τη κατέθετε πριν από την έναρξη του παιχνιδιού. Το να περιμένεις όμως την έκβαση του ματς για να καταθέσεις ένσταση είναι κωμικό. Όμως και ο Παναθηναϊκός δικαιούται να διαμαρτύρεται για τον τραυματισμό του Μπράμος, ο οποίος παρεμπιπτόντως τελείωσε άποντος το παιχνίδι.

(Χωρίς φυσικά τα παραπάνω να σημαίνουν πως επικροτούμε σκηνές όπως η εκτόξευση φωτοβολίδας στον Χάινς. Αντιθέτως εννοείται πως τις θεωρούμε καταδικαστέες).

Ακόμα, μην ξεχνάμε πως ο τέταρτος τελικός της περιόδου 2009-10 διακόπηκε με υπαιτιότητα του Ολυμπιακού, κι ενώ αναμενόταν τιμωρία δύο βαθμών από την περίοδο 2010-11 βάσει κανονισμών, οι «ερυθρόλευκοι» υπέστησαν μόνο τιμωρία της έδρας τους! Σε αντίθετη περίπτωση (να ήταν υπαίτιος ο Παναθηναϊκός), οι αφοί Αγγελόπουλοι ακόμα θα διαμαρτύρονταν!

4. Ο Στέφαν Λάσμε πραγματοποίησε μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση, δικαιώνοντας απόλυτα αυτούς που τον επέλεξαν και τον εμπιστεύτηκαν. Αν δεν ήταν μπασκετμπολίστας ίσως θα μιλούσαμε για τον διάδοχο του Χαβιέ Σοτομαγιόρ. Το παλικάρι πηδάει μέχρι το Θεό!

5. Έχω την εντύπωση ότι αρκετοί από εμάς είχαμε ένα καλό προαίσθημα σχετικά με την απόδοση του Ούκιτς στον τελικό, παρά το γεγονός πως μέχρι σήμερα ήταν κατώτερος του αναμενομένου. Παιχνίδια σαν το χθεσινό όμως δείχνουν πως ταιριάζουν στον Κροάτη γκαρντ. Ο Ολυμπιακός τον υποτίμησε και το πλήρωσε. Είναι ιδιαίτερος μπασκετμπολίστας ο Ούκιτς, χρειάζεται βοήθεια από το τεχνικό τιμ για να «κολλήσει» καλύτερα στο σύνολο και πλέον ίσως δούμε έναν μεταμορφωμένο Ούκιτς. Δίκαια κέρδισε τον τίτλο του MVP, πετυχαίνοντας το καθοριστικότερο καλάθι (και φάουλ) του τελικού, όταν το παιχνίδι φαινόταν να «στραβώνει» για το Τριφύλλι.

Όσο για τα δύο τρίποντα που πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο, μόνο τυχερά δεν ήταν. Ο Ούκιτς είχε αυξημένη αυτοπεποίθηση, πίστεψε πως θα ευστοχήσει και ευστόχησε. Η μπάλα δεν είναι τηλεκατευθυνόμενη άλλωστε, αλλά ο παίκτης ορίζει την πορεία της...

6. Ένα μεγάλο «μπράβο» στην εφημερίδα Φως των Σπορ, καθώς τήρησε την πιο αντρίκεια στάση, παραδεχόμενη την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού. Η μοναδική «ερυθρόλευκη» εφημερίδα, η οποία δεν αποπειράθηκε να κρύψει την κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού πίσω από διαιτητικά λάθη ή τα επεισόδια που έγιναν.

Μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να κατακρίνουμε προπαγανδιστικές τακτικές της εφημερίδας και συντακτών της, όμως απέναντι σε κάθε σωστό οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι και να λέμε «μπράβο».

7. Κεφάλαιο επεισόδια... Η διακοπή πρώτον χάλασε ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να είχε χαρακτήρα γιορτής, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και δεύτερον χάλασε τον ρυθμό του Παναθηναϊκού που είχε το μομέντουμ του αγώνα.  

Κατά τ' άλλα, μπορεί να κατακρίνουμε τα έκτροπα, από όποια κερκίδα και αν γίνονται, αλλά κατακρίνουμε και την τακτική του «τσουβαλιάσματος», όταν αυτή επιχειρείται από τα media. Βαράει κάπως άσχημα στο μάτι να διαβάζουμε για «οπαδικές ζούγκλες» εξαιτίας μίας διακοπής για την οποία ευθύνονται οπαδοί του Ολυμπιακού.

8. Στράτο Περπέρογλου, πέρυσι που δέχθηκες άνανδρη επίθεση η οποία παραλίγο να σου στοιχίσει τη ζωή δεν ήσουν τόσο εκνευρισμένος. Τι στο καλό σας «ποτίζουν» εκεί κάτω στον Πειραιά και μεταμορφώνεστε; Προσπαθώ να θυμηθώ πότε διαμαρτυρήθηκες τόσο έντονα, όντας παίκτης του Παναθηναϊκού και, διάολε, δε θυμάμαι ούτε μία φορά...

9. Γνώμη μου: Ορθώς επιλέχθηκε να μη γίνει φάουλ στον Σπανούλη στην τελευταία φάση. Εκτός αν επιλέχτηκε, αλλά έτσι κι αλλιώς ο Σπανούλης βιάστηκε πολύ να εκτελέσει από τα 8,5 μέτρα και με 5 ολόκληρα δευτερόλεπτα να απομένουν για μία πιο ορθολογική επίθεση από πλευράς Ολυμπιακού.

Κάνοντας φάουλ κινδυνεύεις:
α) είτε να βάλει δύο βολές ο αντίπαλος και να σου κλέψει την μπάλα στην επαναφορά.
β) είτε να βάλει μία βολή, να χάσει τη δεύτερη και να πετύχει καλάθι με επιθετικό ριμπάουντ.
γ) είτε να βάλει δύο βολές, να σου κάνει φάουλ, να χάσεις εσύ μία ή δύο βολές και πλέον να μπορεί να σε κερδίσει με τρίποντο.

Οπότε απλά τον αφήνεις να σουτάρει, κι αν κατάφέρει να ευστοχήσει από τόσο μακριά, μαγκιά του...

10. Το σουτ και η προσωπικότητα του Καπόνο είναι στοιχεία που πρέπει να εκμεταλλευθεί ο Πεδουλάκης...

11...ο οποίος χθες, τηρουμένων των αναλογιών διαχειρίστηκε σωστά το παιχνίδι, ήταν διαβασμένος και παρά τα λάθη του, πιστώνεται κι αυτός μέρος της επιτυχίας.

12. Ευχάριστο το γεγονός πως Θανάσης και Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδειξαν να έχουν ξεπεράσει οριστικά την μεταξύ τους παρεξήγηση. Η ηρεμία επανήλθε στο βασίλειο του Τριφυλλιού...

13. Κανονικά μας ενδιαφέρει μόνο ο Παναθηναϊκός και κανένας άλλος, νομίζω όμως πως πολλοί Παναθηναϊκοί χάρηκαν μέσα τους όταν έμαθαν πως εκτός από τον Διαμαντίδη, τον Τσαρτσαρή και την παρέα τους, κύπελλο με τις ομάδες τους κατέκτησαν και οι «δικοί μας» Μάικ Μπατίστ με τη Φενέρμπαχτσε και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με την Μπαρτσελόνα.

14. Ο Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε χθες στην απονομή, διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία του τελικού. Περιμένουμε αλήθεια να δούμε μία φάση στην οποία αδικήθηκε καταφανώς ο Ολυμπιακός. Μία, όχι παραπάνω. Αντιθέτως, σε τελικούς που ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί και αυτός, η τότε ομάδα του Ομπράντοβιτς επέλεξε να βρίσκεται κανονικά στην απονομή και να χειροκροτήσει -όσο και αν αυτό πονάει- τη νικήτρια ομάδα. Διαφορά αθλητικού επιπέδου και ήθους λέγεται αυτό...

Ar1stot3lis

Δεν υπάρχουν σχόλια: