Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο «μαύρος Νοέμβρης» του ‘97

Ο «μαύρος Νοέμβρης» του ‘97:

Η μηχανή της Παράγκας έχει πάρα για τα καλά εμπρός και ο Ολυμπιακός, σαν σήμερα στις 23/11 1997 κερδίζει με… πειραιώτικο τρόπο τον Ιωνικό. Ξύλο και επεισόδια ακολούθησαν…

Βρισκόμαστε στο Νοέμβριο του 1997. Διανύουμε την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μίας διοργάνωσης που ξεκινάει με καλές συνθήκες και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πρωτοπόρος είναι η ΑΕΚ με 25 βαθμούς, ακολουθούμενη από τον Παναθηναϊκό με 24 βαθμούς, όσους είχε και ο τρίτος Ολυμπιακός, αλλά και ο τέταρτος της βαθμολογίας Ιωνικός.


Η αγωνιστική είναι κρίσιμη για τους πρωτοπόρους, στην προσπάθειά τους να κρατηθούν στην κορυφή. Η ΑΕΚ αγωνίζεται με την Παναχαϊκή και επικρατεί εύκολα με 5-1, ενώ ο Παναθηναϊκός ξεπερνά τον σκόπελο της Προοδευτικής, συντρίβοντάς την με 5-0. Έτσι οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας περιμένουν με αγωνία την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ιωνικό.

Οι Πειραιώτες γνωρίζουν πως αν χάσουν τον αγώνα, την επόμενη αγωνιστική αντιμετωπίζουν στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό και υπάρχει κίνδυνος να μείνουν μακριά από την κορυφή.

«Ο Ολυμπιακός να κερδάει και οι άλλοι να πάνε να…»

Με αυτή τη φράση που ακούστηκε λίγα χρόνια μετά από την Γιάννη Σπάθα, αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν τα δύο παιχνίδια.

Στην Νίκαια ο Ιωνικός σκοπεύει να … πουλήσει ακριβά το τομάρι του.

Αντιστέκεται σθεναρά στην διαιτησία του Παπαχίντζιου, παρόλα τα ανάποδα σφυρίγματα και τον συνεχή εκνευρισμό στην εξέδρα που δημιουργεί ο ρέφερι. Μικρά-μικρά λάθη, μίας από τις συνηθισμένες «σφαγές» με το βαμβάκι. Χρειαζόταν όμως κάτι πιο δραστικό, καθώς ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα συνεχόμενα φάουλ και τα μη καταλογισμένα οφσάιντ στις επιθέσεις του.

Η αναμέτρηση έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος, όταν ο Καραπιάλης κατεβάζει την μπάλα με το χέρι, ο Παπαχίντζιος κλείνει τα μάτια, η μπάλα φτάνει ακολούθως στον Τζόρτζεβιτς που θα σεντράρει με το δεξί στο κεφάλι του Ίβιτς ο οποίος γράφει το 0-1.

Η αδρεναλίνη έχει φτάσει στο όριο, όλο το ματς κρεμόταν σε μια κλωστή και αυτή σπάει . Όλη η ένταση των 90 λεπτών κορυφώνεται με την λήξη.

Ο πρόεδρος του Ιωνικού Ν. Κανελάκης πηγαίνει προς τον διαιτητή μαζί με τον αντιπρόεδρο Δημητρακόπουλο λέγοντάς του ότι με αυτή την διαιτησία… θα τον στείλουν φυλακή!

Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη, ο κόσμος δεν συγχωρεί τον δόλο και την υποκρισία και ξεσπά.

Τα επεισόδια παίρνουν μορφή χιονοστοιβάδας. Οπαδός του ΟΣΦΠ εισβάλει για να πανηγυρίσει μία νίκη για την οποία φίλαθλος οποιασδήποτε άλλης ομάδας θα ντρεπόταν, και πυροδοτεί την έναρξη της βαρβαρότητας. Οπαδοί μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο και συμπλέκονται μεταξύ τους.

Χούλιγκανς παίζουν γροθιές με τους ποδοσφαιριστές των 2 ομάδων.

Οι παίκτες του ΟΣΦΠ στην φυσούνα δεν απομακρύνονται, για να μην δυναμιτίσουν την κατάσταση, αλλά περιμένουν εκεί και γρονθοκοπούν όποιον πλησιάζει.

Το γήπεδο θυμίζει ρωμαική αρένα. Φωτοβολίδες εκτοξεύονται. Ο φροντιστής του Ιωνικού Γέμελος μεταφέρεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπως και ορισμένοι οπαδοί.

Ο νομικός εκπρόσωπος (και αντιπρόεδρος) του Ιωνικού Δημητρακόπουλος δίνει συνέντευξη αμέσως μετά με τον τραυματία Γέμελο, καυτηριάζοντας την απαράδεκτη διαιτησία που ήταν ο ηθικός αυτουργός της κατάληξης.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων γράφουν για ΜΑΚΕΛΕΙΟ, για φρίκη, για εξευτελισμό του ποδοσφαίρου.

Ο ΟΣΦΠ θα πάρει την νίκη με το 0-1 και φυσικά δεν θα υπάρξει κάποια ποινή, παρόλα τα σοβαρά επεισόδια που είχαν τραυματίες στον αγωνιστικό χώρο και εμπλοκή των ΜΑΤ.

Την επόμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον Παναθηναικό στο ΟΑΚΑ και μόνο με νίκη θα παραμείνει δίπλα στην ΑΕΚ.

Για την ιστορία οι «ερυθρόλευκοι» για να κερδίσουν θα χρειαστεί να αποβληθούν 3 (!) παίχτες του Παναθηναικού (Γκούμας-Γεωργιάδης-Μιλόγεβιτς), να κάνει αλλαγές σκοπιμότητας ο Μπάγεβιτς,
να τον αποδοκιμάζουν οι οπαδοί του, να μειώσει σε 2-1 με 8 παίχτες ο Παναθηναϊκός (σκόρερ ο Βαζέχα) και αν τελικά ο διαιτητής Μάλαμας Τεβεκέλης έδινε πέναλτυ που δικαιούνταν ο Πολώνός επιθετικός, να είχαμε επική ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: