Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο ξεχωριστός… Τζιόλης

Ο ξεχωριστός… Τζιόλης:

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου, πριν από ακριβώς πέντε χρόνια ήταν ο «ξεχωριστός Τζιόλης» που ετοιμαζόταν να μετακομίσει σε γερμανικά εδάφη.

Ήρθε από τον Πανιώνιο, πακέτο με τον Βαγγέλη Μάντζιο, όμως δεν έπεισε ποτέ για τις ικανότητες του. Έβγαλε τους οπαδούς από τα ρούχα τους με την χαρακτηριστική του απάθεια και έλλειψη νεύρου, ακόμα και σε κρίσιμα παιχνίδια και αποχώρησε τελικά οριστικά το 2010.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Τζιόλη, τον ψηλό αμυντικό που ήρθε με χρυσές περγαμηνές και αποχώρησε άτιτλος και με μία μεγάλη μερίδα του κόσμου να «βράζει» με τις εμφανίσεις του. Σαν σήμερα, στις 8 Μαρτίου 2008, την χρονιά του Πεσέιρο, των 100 χρόνων του Παναθηναϊκού και των... περίεργων αποτελεσμάτων, αθλητικές εφημερίδες αποκάλυπταν πως επόμενος σταθμός της καριέρας του Τζιόλη θα ήταν στην Μπουντεσλίγκα.



Πράγματι, τον χειμώνα του 2009, δόθηκε δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης την οποία βοήθησε να πετύχει 5 νίκες σε 17 αγώνες. Μόλις έληξε ο δανεισμός του επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και σύμφωνα με δημοσιεύματα επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να πωληθεί σε ομάδα του εξωτερικού.

Τη χρονιά του νταμπλ δεν αγωνίστηκε με τους «πράσινους», παρότι ανήκε στο ρόστερ, παρά μόνο σε δύο παιχνίδια επί Νιόπλια, τον Ιανουάριο του 2010. Τελικά, στις 29 Ιανουαρίου μετακόμισε στη Σιένα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Μέσα σε μισό χρόνο πρόλαβε να βοηθήσει… στον υποβιβασμό της.

Η Σιένα τον έδωσε δανεικό στη Σαντατέρ. Τον Ιανουάριο ανέλαβε την ισπανική ομάδα ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο Ισπανός τεχνικός δεν πείστηκε από τις ικανότητες του Τζιόλη και συνήθως τον άφηνε εκτός αποστολής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την «έκρηξη» του ποδοσφαιριστή που στην ουσία απείλησε πως θα σηκωθεί να φύγει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο Κούπερ απάντησε: «Αν ο Τζιόλης έχει πρόβλημα, καλό θα ήταν να φύγει». Ο αμυντικός μέσος, ωστόσο, πρόλαβε και αγωνίστηκε σε 10 αγώνες εκείνη τη σεζόν (3 νίκες, 6 ήττες, 1 ισοπαλία).

Έμεινε στη Σαντατέρ και για το μισό της υπόλοιπης περιόδου και ακολούθως την… έκανε για τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, όπου φόρεσε τη φανέλα της Μονακό για 5 παιχνίδια... Από εκεί κατέληξε δανεικός στον ΑΠΟΕΛ που τιμάει τη φανέλα του μέχρι σήμερα.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν να θυμούνται από τον Τζιόλη δύο πολύ καλές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ (με προπονητή τον Τεν Κάτε) και δύο όμορφα γκολ κόντρα στον Ατρόμητο. Αυτά.

Έχει φορέσει το εθνόσημο 38 φορές, ακόμα και σε περιόδους που δεν αγωνιζόταν με την εκάστοτε ομάδα του.

Αξιοσημείωτη ακόμα είναι η «προστασία» της οποίας έχαιρε ο Τζιόλης από τον αθλητικό Τύπο (γνώρισε ο παίκτης τα... καλά της περιόδου του "media watch"), σε αντιδιαστολή με το μαζικό «κράξιμο» των media (και των γνωστών υποτακτικών παλαιμάχων) την πρώτη χρόνια της πολυμετοχικότητας σε έναν σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς όπως ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Σε μελλοντικά σεμινάρια προπαγάνδας θα διδάσκονται οι δύο περιπτώσεις. Πώς, δηλαδή, έναν αμυντικό χαφ με εμφανίσεις που εξόργιζαν τους οπαδούς, τον έκαναν... ήρωα τα ΜΜΕ, και πως έναν παίκτη που αγωνιζόταν στην ίδια θέση και που «όργωνε» το γήπεδο κάθε εβδομάδα, τα ίδια πρόσωπα τον έβαζαν στο στόχαστρό τους, με χαρακτηρισμούς όπως «περιπατητής», «χωρίς κάθετη πάσα», «δεν σκοράρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: